Banca americana de afaceri Goldman Sachs a anuntat vineri ca l-a angajat pe fostul presedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pe postul de consilier, scrie AFP.

Jose Manuel BarrosoFoto: Consiliul European

Portughezul va ocupa postul de presedinte ne-executiv al Goldman Sachs International, filiala internationala a grupului american cu sediul la Londra, si de consilier al Goldman Sachs, a precizat banca, intr-un comunicat.

"Jose Manuel ofera o analiza si o experienta imensa pentru Goldman Sachs si in special o intelegere profunda a Europei. Suntem nerabdatori sa lucram cu ei in conditiile in care continuam sa ne ajutam clientii sa evolueze in cadrul unui context economic si de piata incert si delicat", au declarat Michael Sherwood si Richard Gnodde, directori generali ai Goldman Sachs International, citati in comunicat.

Premier al Portugaliei in perioada 2002 - 2004, Barroso a ocupat postul de presedinte al Comisiei Europene intre 2004 si 2014.

Decizia britanicilor de a parasi UE, luata la referendumul din 23 iunie, a provocat un acces de panica pe piete, investitorii temandu-se de consecintele Brexitului asupra economiei mondiale.

Marile banci americane, care au importante activitati in centrul financiar al Londrei, sunt ingrijorate de Brexit pentru accesul lor la piata unica europeana.