Presedintele american Barack Obama a cerut vineri o iesire "ordonata" a Marii Britanii din Uniunea Europeana, avertizand ca Alianta traieste "poate cel mai important moment de la sfarsitul Razboiului Rece", scrie AFP.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

"Alianta noastra transatlantica traieste poate cel mai important moment de la sfarsitul Razboiului Rece", a afirmat acesta, intr-un editorial publicat in Financial Times, cu cateva ore inainte de deschiderea summitului NATO de la Varsovia.

Brexitul, cu perioada de incertitudine care se deschide pentru Europa si pentru economia mondiala, va figura inevitabil pe agenda summitului, alaturi de intarirea flancului estic al Aliantei, in fata ingrijorarilor starnite de Rusia.

"Indiferent de dificultati, am incredere in aptitudinea Marii Britanii si a UE de negocia o tranzitie ordonata spre o noua relatie, in conditiile in care toate tarile noastre raman concentrate pe stabilitatea financiara si cresterea economiei mondiale", afirma presedintele american.

Marea Britanie va ramane "una dintre tarile fruntase" ale NATO in termeni de capacitati militare si trebuie sa "continue sa ofere o contributie majora la securitatea europeana", a subliniat el.