Disputa in Marea Chinei de Sud poate fi solutionata numai prin cautarea unor metode pozitive si constructive, a declarat fostul ambasador al Romaniei in China, Romulus Ioan Budura, pentru agentia Xinhua, citeaza Agerpres.

Fara indoiala, Filipinele au facut o greseala grava prin initierea in mod unilateral a unui caz de arbitraj impotriva Chinei in 2013 asupra disputei la Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga, a afirmat Budura intr-un interviu recent pentru agentia oficiala de presa chineza.

Potrivit lui Budura, disputa ar trebui abordata prin discutii diplomatice in loc de arbitraj. Arbitrajul initiat in mod unilateral de Filipine nu ajuta la rezolvarea litigiului, a declarat Budura, adaugand ca interventia unor forte din afara va face problema mai complicata si ar conduce la escaladarea unei situatii regionale instabile. Budura a subliniat ca aducand disputa asupra Marii Chinei de Sud la arbitraj este impotriva consensului intre China si Filipine pentru a solutiona disputele prin consultari si negocieri amiabile.

Este de asemenea impotriva Declaratiei privind conduita partilor in Marea Chinei de Sud (DOC), semnata de China si tarile ASEAN in 2002, a mai afirmat fostul ambasador. El a subliniat ca disputele asupra suveranitatii teritoriale si delimitarii maritime in Marea Chinei de Sud ar trebui rezolvate prin consultari si negocieri intre statele suverane direct implicate, adaugand ca pacea si stabilitatea in Marea Chinei de Sud ar trebui mentinuta in comun de China si membrii ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est n.

r.). Budura si-a exprimat sprijinul pentru pozitia persistenta a Chinei ca disputele asupra suveranitatii teritoriale ar trebui solutionate prin consultari intre partile implicate. Potrivit lui Budura, suveranitatea Chinei asupra insulelor din Marea Chinei de Sud a fost explicit mentionata in Declaratia de la Cairo din 1943 si Proclamatia de la Potsdam din 1945, ambele semnate de puterile aliate inclusiv Statele Unite.

Pentru o lunga perioada de timp dupa Al Doilea Razboi Mondial, niciuna dintre tarile din zona Marii Chinei de Sud nu a ridicat vreo obiectie cu privire la suveranitatea Chinei asupra insulelor. De asemenea, nici Statele Unite nu au contestat suveranitatea Chinei asupra insulelor din Marea Chinei de Sud intre inceputul anilor 1970, cand cele doua parti au inceput procesul de normalizare a legaturilor chinezo-americane, si 1979, cand cele doua tari au stabilit oficial relatii diplomatice, a spus Budura.

El a subliniat ca, in calitate de stat suveran, constructia de catre China a infrastructurii pentru uz civil si de aparare pe propriul teritoriu in Marea Chinei de Sud este de necontestat, in timp ce alte multe tari au facut acelasi lucru inainte. Budura a fost in China pentru studii la inceputul anilor 1950 si a fost ambasador roman in China intre 1990 si 1996. El a fost mult timp implicat in activitati de cercetare legate de China si Asia si a servit in calitate de consilier al fostului presedinte roman Ion Iliescu in anii 1990, aminteste Xinhua.

Budura a amintit ca in vara anului 1964, cand el, atunci al doilea secretar al Ambasadei Romaniei in China, a fost insarcinat sa elaboreze un document privind sustinerea de catre guvernul roman a integritatii teritoriale a Chinei, documentul a subliniat in special ca China are suveranitate indiscutabila asupra insulelor din Marea Chinei de Sud. El a adaugat pentru Xinhua ca spera ca negocierile sa fie reluate cat mai curand intre China si Filipine, in incercarea de a rezolva disputele la nivel bilateral si in cadrul Declaratiei privind conduita partilor in Marea Chinei de Sud (DOC).