Anchetatorii olandezi insarcinati sa stabileasca responsabilitatea in prabusirea zborului MH17 Malaysia Airlines au cerut Rusiei sa furnizeze dovezi suplimentare radar pentru a determina originea tirului care a provocat catastrofa, a anuntat joi justitia olandeza, relateaza AFP, citata deAgerpres.

Rezultatele preliminare ale acestei anchete penale asupra autorilor tirului care a doborat Boeingul 777, prabusit la 17 iulie 2014 in estul Ucrainei si care a facut 298 de morti, ar trebui sa fie facute publice la toamna.

"Autoritatile ruse au furnizat deja informatii dar nu au raspuns la toate intrebarile", a declarat parchetul olandez intr-un comunicat, dupa o vizita de doua zile la Moscova marti si miercuri. Potrivit parchetului, aceste "cereri au fost in prezent abordate".

Coordonatorul anchetei, Fred Westerbeke, a declarat cotidianului olandez de referinta NRC ca anchetatorii olandezi "au cerut urgent" rusilor aceste informatii importante. "Le-am spus ca timpul preseaza", a declarat acest expert ziarului.

Moscova a declarat anterior ca nu detine "informatiile radar originale" cerute de olandezi, care ar ajuta la stabilirea precisa a locului de unde a fost trasa racheta sol-aer ce a doborat avionul. Majoritatea pasagerilor de la bordul aparatului care lega Amsterdam de Kuala Lumpur erau cetateni olandezi.

O ancheta internationala privind cauzele prabusirii, coordonata de Biroul olandez de ancheta pentru securitate (OVV), a afirmat in octombrie ca avionul a fost doborat de o racheta sol-aer de tip BUK de fabricatie rusa dintr-o zona controlata de separatistii prorusi, dar nu i-a identificat pe autorii tirului.

Rezultatele anchetei nu vor fi publicate in cadrul unui raport. Ele vor figura in dosarul penal urmand a fi adus in fata unui tribunal, a precizat parchetul.