O femei ii va succeda lui David Cameron si va deveni a doua persoana de sex feminin care va conduce guvernul britanic dupa Margaret Thatcher. Deputatii conservatori au ales joi doua candidate, ministrul de Interne, Theresa May, si secretarul de stat pentru Energie, Andrea Leadsom, pentru a candida la aceasta functie, scrie AFP.

Niciunul dintre cei doi lideri conservatori ai campaniei pro-Brexit nu mai este in cursa: fostul primar al Londrei Boris Johnson nu s-a inscris iar Michael Gove, ministrul Justitiei, nu a obtinut decat 46 de voturi.

199 dintre cei 329 de deputati conservatori au votat pentru ministrul de Interne Theresa May, care o devanseaza pe Andrea Leadsom, care are doar 84 de voturi.

Eurosceptica notorie, chiar daca s-a situat in tabara mentinerii Regatului in UE, May reprezinta consensul in randul conservatorilor, foarte divizati dupa campanie. Alaturi de Michael Gove, Andrea Leadsom a fost una dintre figurile marcante ale taberei Brexit.

Cei doi finalisti vor fi departajati in urma unui vot prin corespondenta ale celor 150.000 de membri ai conservatorilor, in aceasta vara.

Viitorul prim ministru va fi desemnat in 9 septembrie si va avea dificila sarcina de a conduce negocierile de iesire din UE.