Consiliul municipal din Kiev a anuntat joi ca Bulevardul Moscovei va fi redenumit in onoarea liderului nationalistilor ucraineni Stepan Bandera, denuntat de Moscova drept un colaborator al nazistilor, scrie AFP.

Alesii din consiliul municipal au deciz joi sa schimbe denumirea a cinci strazi din capitala in sesiunea de joi, in cadrul legii privind "desovietizarea" tarii.

Bulevardul Moscovei, situat in afara centrului orasului, va deveni astfel Bulevardul Stepan Bandera, numele unui lider nationalist ucrainean in anii 1930-1950.

Acesta ramane un personaj controversat in Ucraina, unde multi il considera drept un erou national si un simbol al luptei pentru independenta fosti republici sovietice, in timp ce altii il acuza ca a colaborat cu nazistii.

Acesta a fost liderul ideologic al combatantilor antisovietici care au luptat cu Armata Rosie si au masacrat zeci de mii de polonezi in vestul Ucrainei. O parte din miscarea nationalista ucraineana a colaborat cu nazistii inainte de aceste lupte.

Acesta a fost otravit de un agent al KGB in 1959 la Munchen.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promulgat in mai 2015 o noua lege care interzice orice "propaganda comunista" in tara. Legea isi propune sa rupa cu trecutul sovietic al Ucrainei, tara in care autoritatile lupta cu separatistii pro-rusi in estul rebel.

Legea interzice printre altele simbolurile sovietice si naziste, glorificand in acelasi timp combatantii nationalisti care au luptat impotriva fortelor sovietice.