Perspectiva relatiilor dintre Republica Moldova si Romania depinde de semnarea, de catre Bucuresti, a Tratatului politic de baza si a Tratatului de frontiera cu Republica Moldova, a declarat, miercuri, presedintele moldovean Vladimir Voronin. "Toate problemele din ultimii ani cu Romania tin de elaborarea si semnarea Tratatului de baza si a Tratatului de frontiera. Nesemnarea acestor documente demonstreaza faptul ca Romania nu recunoaste nici pana in prezent Republica Moldova ca tara suverana, de aceea perspectiva relatiilor bilaterale depinde de semnarea acestor doua acorduri", a declarat Vladimir Voronin, citat de corespondentul NewsIn la Chisinau.

Presedintele Voronin a adaugat ca nu vrea sa se refere la detaliat la relatiile moldo-romane "pentru ca a spus deja totul", dar ulterior a declarat ca "in prezent dosarul moldo-roman este in curs de examinare la Bruxelles, problema devenind una nu de relatie dintre Republica Moldova si Romania, ci dintre Romania si Uniunea Europeana".

In cadrul recentei sale vizite la Bruxelles, presedintele Voronin a acuzat Romania de "amestec brutal si agresiune permanenta asupra Republicii Moldova" si a promis ca in viitorul apropiat va depune un memoriu pe aceasta tema, pe care il va expedia sefilor de stat din Uniunea Europeana.

Referindu-se la deschiderea a trei eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane in Republica Moldova, in cadrul Mitropoliei Basarabiei, presedintele moldovean a declarat ca "daca lucrurile vor merge tot asa si mai departe, autoritatile moldovene vor analiza la modul foarte serios posibilitatea iesirii din executarea deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului privind inregistrarea Mitropoliei Basarabiei". "Сeea ce se intampla in jurul Bisericii noastre ortodoxe moldovenesti este de asemenea un pas si o agresiune din partea Romaniei impotriva Republicii Moldova, pentru ca se inscrie in contextul tuturor celorlalte actiuni", a spus Voronin.

In 2001 CEDO a dispus recunoasterea Mitropoliei Basarabiei, dar autoritatie moldovene au refuzat sa o faca de la reactivarea Mitropoliei, in 1992. in prezent in Republica Moldova activaza doua mitropolii – Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei, subordonate canonic Bisericii Ruse, si, respectiv, Bisericii Romane. Dupa adoptarea la sfarsitul lunii octombrie a acestui an de catre Sinodul Bisericii Romane a deciziei de a reactiva trei eparhii istorice pe teritoriul Republicii Moldova, presedintele Voronin a anuntat ca ar putea examina posibilitatea iesirii din indeplinirea hotararii CEDO de recunoastere a Mitropoliei Basarabiei.

La polul opus, presedintele Voronin a apreciat ca fiind "exemplare" relatiile Chisinaului cu Moscova. "Relatiile cu Rusia si tarile CSI sunt acum exemplare devenind nu doar pragmatice, dar si cu adevarat de parteneriat. Iar relatiile cu Rusia sunt cele mai bune din toate tarile din regiune", a spus presedintele Voronin. El a motivat ca "s-a pastrat piata de liber schimb, a fost semnat un contract de lunga durata pentru livrarea gazelor naturale si exista intelegerea bilaterala de principiu privind reglementarea trasnistreana".