La putina vreme dupa succesele din alegerile locale de luna trecuta, Miscarea 5 Stele (M5S) este acum cel mai popular partid din Italia si ar castiga usor alegerile, daca s-ar tine acum, arata sondajele de opinie, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trei sondaje de saptamana aceasta arata ca M5S a depasit Partidul Democrat al premierului Matteo Renzi in preferintele elctoratului, ajungand la 30% si continuand lungul trend de crestere a sprijinului, in timp ce popularitatea lui Renzi paleste.

Mai mult, potrivit legii electorale pentru doua tururi promovata anul trecut de Renzi, avansul Miscarii 5 Stele creste simtitor, cu pana la 13%, arata sondajele.

Urmatoarele alegeri nationale sunt programate pentru anul 2018.

Toate sondajele recente sugereaza ca potrivit noului sistem electoral M5S ar castiga usor in turul doi daca alegerile s-ar tine acum.

Forta formatiunii in turul doi s-a vazut in alegerile pentru primari de luna trecuta, cand a castigat 19 din cele 20 de “finale” in care a concurat, inclusiv in capitala Roma.

Asta deoarece M5S nu are o identitate ideologica clara, asa ca in turul doi votantii de stanga au ales un candidat M5S in loc de unul de dreapta, iar votantii de dreapta au sprijinit un candidat M5S mai degraba decat unul de stanga.

S-a speculat intens ca Renzi va incerca sa blocheze M5S prin modificarea legislatiei electorale, dar acest a negat asa ceva.

Miscarea 5 Stele, fondata de comediantul Beppe Grillo in 2009, isi castiga popularitatea prin proclamarea luptei impotriva coruptiei mari din Italia si prin promisiuni de a distruge privilegiile elitei politice si economice.

Grillo a facut un pas inapoi in ultimul an, in favoarea unui grup de noi lideri, condusi de Luigi Di Maio (30 de ani), despre care se crede ca va fi candidatul formatiunii la functia de premier in urmatoarele alegeri.

Di Maio este cel mai popular lider politic din Italia, cu o rata de aprobare de 30,6%, fata de doar 27,2% in cazul lui Renzi.