Liderii comunitatii musulmane au condamnat ferm atentatul sinucigas fara precedent comis luni seara in apropiere de Moscheea Profetului, in orasul saudit sfant Medina, un loc unde orice violenta este interzisa, scrie AFP.

Acest atentat, soldat cu patru morti in randul fortelor de securitate, a fost unul dintre cele trei care au lovit ieri Arabia Saudita, la finalul ramadanului.

Atentatele nu au fost revendicate inca, dar modul de operare aduce aminte de gruparea jihadista Stat Islamic, care a efectuat mai multe atentate sinucigase in Arabia Saudita in ultimul an.

Atacul de la Medina, al doilea oras sfant al Islamului, dupa Mecca, s-a produs la inceputul serii in fata Moscheii Profetului, un loc foarte frecventat de credinciosi in aceste zile.

Ministerul de Interne a indicat ca fortele de securitate au reperat un suspect intr-o parcare care se indrepta spre Mare Moschee. "Cand agentii de securitate au incercat sa-l intercepteze, acesta si-a detonat centura de explozibili, ucigand patru dintre ei si ranind alti cinci", potrivit sursei citate.

Acest atac a provocat indignarea generala atat a responsabililor suniti cat si siiti, pana in Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite.

Al-Azhar, cea mai inalta autoritate a islamului sunit, cu sediul in Cairo, a condamnat acest atac amintind "sacralitatea locurilor sfinte, in special Moscheea Profetului".

Mahomed si-a petrecut ultimii zece ani din viata la Medina, unde a murit in 632. El este ingropat in aceasta moschee situata in estul orasului.

Comitetul ulemanilor sauditi, cea mai inalta autoritate religioasa a regatului, a calificat autorii atentatului drepte "renegati (...) care au incalcat tot ceea ce este sfant".

"Nu mai exista linii rosii"

Iranul a condamnat "ferm terorismul sub toate formele si in intreaga lume" si a facut apel la "unitate internationala si regionala impotriva acestui fenomen", potrivit lui Bahram Ghassemi, purtatorul de cuvant al ministerului Afacerilor externe.

In opinia lui Mohammad Javad Zarif, seful diplomatiei iraniene, "nu mai exista linii rosii pentru teroristi. Sunitii si siiti vor fi victimele daca nu suntem uniti".

Iranul si Arabia Saudita intretin relatii conflictuale si se opun in toate crizele regionale, in special in Siria si Yemen. Riadul a intrerupt relatiile diplomatice cu Teheranul dupa un atac asupra ambasadei sale din capitala iraniana.

Miscarea siita libaneza Hezbollah a vazut in acest atentat "un nou semn al dispretului teroristilor pentru tot ceea ce musulmanii considera sfant si al iesirii lor din comunitatea credinciosilor si a religiei".

Val de atentate

In estul Arabiei Saudite, un alt atentat sinucigas a fost comis luni in apropiere de moscheea siita Qatif.

Valul de atentate a inceput luni in zori la Jeddah (vest) unde un kamikaze s-a detonat in apropiere de o moschee situata in proximitatea consulatului Statelor Unite, ranind usor trei agenti de securitate.

Arabia Saudita face parte din coalitia internationala condusa de SUA si care conduce razboiul impotriva SI in Irak si in Siria. De asemenea, regatul este angajat din martie 2015 intr-o coalitie arabo-sunita care lupta in Yemen impotriva rebelilor siiti.