Ajutoarele umanitare din Turcia au sosit luni la palestinienii din Gaza, prin Israel, la peste o saptamana de la normalizarea relatiilor dintre Israel si Turcia, relateaza AFP, citata de Agepres.

Responsabili turci si palestinieni au salutat sosirea acestor ajutoare constand din 11.000 de tone de produse alimentare de prima necesitate, imbracaminte pentru copii si jucarii receptionate cu doua zile inainte de sarbatoarea Eid al-Fitr, ce marcheaza sfarsitul Ramadanului, luna postului musulman.

"Acestea sunt primele camioane turcesti cu ajutoare care intra in Gaza", a salutat ambasadorul turc pe langa Autoritatea Palestiniana, Mustafa Sarnic, intr-o conferinta de presa la Kerem Shalom, punctul de trecere cu Israelul. El a promis ca tara sa "va continua eforturile pentru a-i ajuta pe palestinienii din Gaza, mai ales pentru a rezolva crizele de apa si electricitate".

Ajutoarele din Turcia au sosit la bordul navei cargou Lady Leyla duminica in portul Ashdod, la treizeci de kilometri nord de Fasia Gaza, dupa ce a parasit Turcia vineri.

Nava a fost inspectata de autoritatile israeliene inainte ca ajutoarele sa fie trimise in Fasia Gaza, controlata de miscarea islamista Hamas si greu lovita de trei razboaie cu Israelul incepand din 2008 si o blocada israeliana.

Turcia a cerut initial ridicarea blocadei teritoriului palestinian pentru normalizarea relatiilor cu Israelul, insa Israelul a refuzat. Cele doua tari au ajuns in cele din urma la un compromis autorizand Turcia sa trimita ajutoarele umanitare prin portul Ashdod.

Acest transport este parte a acordului de reconciliere semnat de Israel si Turcia, dupa sase ani de criza diplomatica intre cei doi fosti aliati, intervenita dupa un raid israelian impotriva unei flotile turcesti cu ajutoare destinate Fasiei Gaza in 2010, soldat cu uciderea a zece activisti turci la bord.