Secretarul general al ONU Ban Ki-moon "a criticat puternic" luni decizia israeliana de a aproba constructia de noi locuinte in coloniile din Cisiordania si la Ierusalim, a declarat purtatorul sau de cuvant Stephane Dujarric, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Initiativa "ridica intrebari legitime cu privire la intentiile pe termen lung ale Israelului, la fel ca declaratiile repetate ale unor ministri israelieni cerand anexarea Cisiordaniei", a subliniat purtatorul de cuvant.

Ban, a adaugat el, "reafirma ca implantarile sunt ilegale conform legilor internationale si cere guvernului israelian sa revina la astfel de decizii in interesul pacii si al unei solutionari finale echitabile".

Ban se declara "foarte dezamagit" ca aceste decizii sunt luate la doar patru zile dupa apelul Cvartetului ca Israelul sa puna capat politicii sale de colonizare, conchide comunicatul.

Israelul a aprobat constructia a 560 de case in colonia Maale Adumim din Cisiordania, potrivit unui purtator de cuvant al acestei colonii.

Potrivit presei israeliene, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a aprobat de asemenea un proiect pentru constructia a 240 de locuinte in coloniile din Ierusalimul de Est, precum si a 600 de locuinte pentru palestinieni la Beit Safafa, un cartier arab al orasului.