Premierul slovac Robert Fico, a cărui țară asigură președinția rotativă a UE, a estimat, duminică, că decizia asupra Brexit este finală, fiind puțin probabil ca Marea Britanie să iși schimbe hotărârea de a părăsi Uniunea Europeană, relateaza agenția DPA. "Ar fi cel mai bine dacă britanicii ar rămâne, dar ar fi posibil mai mult teoretic și nu o idee practică în acest moment", a declarat Fico într-un interviu pentru televiziunea publică cehă CT, citata de Agerpres.

"Nu-mi pot imagina că politicienii britanici s-ar opune deciziei alegătorilor la referendum", a adăugat primul ministru slovac, în timpul unei vizite în orașul balnear ceh Karlovy Vary.

Slovacia a preluat pentru șase luni președinția rotativă a UE vineri.

In opinia lui Fico, UE ar putea să iasă mai puternică după decizia britanicilor: "Ca șef al guvernului ce prezidează uniunea, aș dori să văd Brexitul ca o mare șansă pentru o dezbatere interesantă."

Nu există niciun motiv de neliniște întrucât s-a făcut totul pentru a păstra Marea Britanie în UE, a subliniat el.

Slovacia, o țară de 5,4 milioane de locuitori care a aderat la Uniunea Europeană în 2004 și la zona euro cinci ani mai târziu, a preluat președinția UE la 1 iulie, la o săptămână după referendumul asupra Brexit. Ea va găzdui la 16 septembrie la Bratislava un summit european pentru a discuta despre viitorul UE fără Marea Britanie, aminteste AFP.