Unionistii protestantii stau la coada in Belfast pentru pasapoarte irlandeze, iar nationalistii catolici fac public campanie pentru o Irlanda unita, semne ale unor schimbari profunde in cea mai agitata provincie a Marii Britanii produse duoa ce tara a votat in favoarea plecarii din UE, relateaza Reuters.

Irlanda Foto: Captura Google Maps

La 18 ani dupa ce procesul de pace a pus punct deceniilor de lupte intre nationalistii majoritar catolici care favorizeaza o Irlanda unita si unionistii majoritar protestanti care favorizeaza ramanerea in Marea Britanie, votul pentru Brexit i-a determinat pe oameni din ambele tabere ale Irlandei de Nord sa se gandeasca la imposibil.

Irlanda de Nord, precum Scotia invecinata, a votat pentru ramanerea in blocul comunitar, cu 56%, desi Marea Britanie per total a votat pentru iesirea din UE.

Am fost intotdeauna un unionist cu 'u mic'. Insa nu pot spune, cu constiinta curata, ca as putea sa votez ca Irlanda de Nord sa ramana membra a Marii Britanii", a declarat pentru Reuters Christopher Woodhouse, in varsta de 25 de ani din Belfast.

"Ma acomodez cu ideea unitatii irlandeze, strict pe probleme economice. Sunt European", a declarat tanarul.

Vreme de ani de zile, o majoritate ferma a locuitorilor Irlandei de Nord - majoritatea catolici dar si multi protestanti - au favorizat continuarea ca parte a Regatului Unit, atrasi de status quo drept garantie a stabilitatii si proseritatii.

Insa acestea sunt puse in pericol de posibilitatea iesirii Marii Britani din UE si de ruperea Scotiei de Regat.

Referendumul pentru Brexit sugereaza ca un nou teren comun s-ar putea forma pentru oameni din ambele comunitati religioase care se tem de nesiguranta ce vine odata cu iesirea din blocul comunitar.

"Oamenii spun, pentru prima data in viata lor, ca ar vota pentru o Irlanda unita, desi nu s-au gandit niciodata la asta inainte", spune Steven Agnew, liderul Partidului Verde din Irlanda de Nord.

Calitatea de membru in Uniunea Europeana atat a Irlandei cat si a Marii Britanii a fost o piatra de temelie a acordului din 1998 care a pus capat luptelor duse pentru a stabili daca cele sase comitate din nord-estul Irlandei, predominant protestante, ar trebui sa fie britanice sau irlandeze.

Normele UE asigura comertul liber dar si libera deplasare, permitand cetatenilor britanici sau irlandezi sa munceasca, sa beneficieze de drepturile sociale si sa fie tratati in spitalele din oricare dintre aceste tari. Persoanele care traiesc pe fiecare parte a granitei pot detine oricare dintre pasapoarte, sau ambele, cu diefrente mici in privinta modului in care sunt tratate de catre oricare dintre aceste doua state.

Desi cetatenii din Irlanda de Nord au acces la pasapoarte din Irlanda, multi unionisti nu au depus in trecut cereri. Saptamana aceasta se inregistra insa o coada la oficiul postal principal din Belfas, fiind cautate cereri tipizate pentru pasaportului irlandez.

Una dintre solicitante a declarat pentru agentia de presa, ca a fost socata si dezamagita de votul pentru Brexit, considerand ca pasaportul irlandez e singura modalitate de a-si pastra cetatenia europeana.

Iesirea din comunitatea europeana ar avea costuri directe mari pentru o regiune saraca care se bazeaza pe UE mai mult decat alte parti din Marea Britanie.