La putin peste o saptamana de la votul pentru Brexit, ministrul german al Economiei Sigmar Gabriel a cerut reducerea numarului de comisari europeni si totodata a solicitat ca Bruxelles-ul sa reconsidere cum isi imparte bugetul, informeaza Reuters.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

"O Europa in care 27 de comisari vor sa demonstreze ce pot nu este logica. Ar fi bine sa mai reducem in aceasta privinta", a declarat ministrul intr-un interviu acordat ziarului Neue Osnabruecker Zeitung, publicat sambata.

Decizia britanicilor la referendumul din 23 iunie de a iesi din Uniunea Europeana a zguduit pietele financiare mondiale, a starnit turbulente pe scena politica britanica si a starnit ingrijorari cu privire la perspectivele UE.

In ceea ce priveste bugetul UE, Gabriel a spus ca este necesar sa se verifice daca ar trebui sa aloce, in continuare, in jur de 40% din fonduri pentru agricultura, in timp ce mult mai putini bani sunt pompati in cercetare, inovare sau educatie.

Ministrul german a mai declarat ca UE ar trebui sa construiasca o armata europeana comuna.

Gabriel, care este, de asemenea, vice-cancelar, a declarat ca Brexitul pune in pericol UE ba chiar a ridicat posibilitatea ca Marea Britanie sa re-adere la UE, in cateva decenii, mai ales avand in vedere faptul ca tinerii au votat in majoritate covarsitoare sa ramana in UE.

Un Brexit nu este fost ireversibil, a declarat ministrul german la o conferinta europeana a partidului social-democrat (SPD) desfasurata sambata la Berlin.

"Sunt sigur ca, din punct de vedere istoric, acesta este un episod, mai degraba decat o epoca", a spus Gabriel.

Oficialul german a cerut UE sa fie ferma in privinta Marii Britanii pentru a preveni ca exemplul sa fie copiat, fapt ce ar adauga la problemele deja existente ale blocului.

Sigmar Gabriel a declarat ca UE ar trebui sa investeasca mai mult pentru a combate somajul. El a criticat UE pentru ca nu intentioneaza sa implice parlamentele nationale in ratificarea CETA, un acord de liber schimb intre UE si Canada: "Nimic nu e mai prostesc decat asta - se distruge increderea in democratia europeana."

Gabriel a mai declarat ca Marea Britanie ar trebui sa fie tratata in mod echitabil, dar a adaugat: "Nu ar fi acceptabil pentru guvernul britanic sa se consulte acum,, in acelasi timp pe iesire si pe relatiile sale viitoare cu UE, astfel incat sa poata alege cea mai buna versiune din ambele seturi de negocieri."

Ministrul german a aratat ca UE va accepta, cu siguranta, Scotia ca membru cu drepturi depline in cazul in care tara paraseste Regatul Unit si doreste sa adere la UE.