Mii de britanici au defilat sambata la Londra pentru a-si arata opozitia fata de iesirea Marii Britanii din UE, informeaza AFP. Zeci de drapele europene au colorat multimea. Participantii au avut cu ei pancarte pe care scria "Breverse"- anularea Brexitului-, "Brexitul este o prostie" si "Campania 'leave' a mintit". S-a scandat "Te iubim, UE".

HotNews.roFoto: Hotnews

La 9 zile dupa referendumul cre a decis Brexitul, un lung cortegiu a plecat la scurt timp dupa ora locala 12:00 (11:00 GMT) in directia Parlamentului de la Park Lane, de-a lungul Hyde Park, in centrul Londrei.

"Vreau sa raman in Uniunea Europeana. Putem face ceva atat timp cat articolul 50 nu este activat", a declarat pentru AFP unul dintre manifestanti, imbracat in galben si albastru, culorile drapelului european. Acesta s-a referit la articolul din trataul de la Lisabona care permite declansarea procesului de iesire din UE.

"Am luat decizia gresita din cauza minciunilor campaniei pro-Brexit. Vreau sa ne revizuim decizia", a declarat un alt manifestant.

Potrivit unui sondaj Ipsos Mori realizat pentru BBC, 16% dintre britanicii care au votat in referendum cred ca Marea Britanie vor ramane in UE, 22% nu stiu daca tara lor va iesi din UE, iar 48% dintre votanti considera ca alegerile parlamentare ar trebui organizate inainte de deschiderea negocierilor de iesire din UE.

Cei doi candidati principali pentru a-l urma pe conservatorul David Cameron in postul de prim-ministru, ministrii Theresa May (Afaceri Interne) si Michael Gove (Justitie), au anuntat ca nu vor declansa procedurile de Brexit inainte de sfarsitul anului 2016, sau in 2017, ceea ce a provocat reactie de iritare din partea presedintelui francez Francois Hollande.