Doi lideri militari ai gruparii Statul Islamic (ISIS) au fost ucisi intr-o lovitura a coalitiei condusa de Statele Unite in apropiere de Mosul, bastion al jihadistilor in nordul Irakului, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, citat de AFP, informeaza Agerpres.

Lovitura aeriana de la 25 iunie "l-a ucis pe Basim Mohammed Sultan al-Bajari, ministru de razboi adjunct al SI, si pe Hatim Talib al-Hamduni, un comandant militar la Mosul", a informat Peter Cook intr-un comunicat.

Ei faceau parte dintre "principalii responsabili militari ai SI in nordul Irakului", a precizat purtatorul de cuvant.

Al-Bajari era un "terorist experimentat, fost membru al Al-Qaida", potrivit oficialului american.

"El a supervizat ofensiva SI din iunie 2014 pentru a cuceri Mosul si, de asemenea, a condus batalionul Jaysh al-Dabiq, cunoscut pentru folosirea masinilor capcana, luptatorilor kamikaze si a gazului mustar in atacurile sale", a adaugat purtatorul de cuvant.

Hatim Talib al-Hamduni era un responsabil al politiei militare, a mentionat Peter Cook.

Aceasta eliminare permite "pregatirea terenului pentru ca fortele irakiene sa poata elibera orasul Mosul cu sprijinul coalitiei".

Coalitia duce in mod deliberat o politica de eliminare a liderilor jihadisti, pentru a incerca dezorganizarea gruparii extremiste.

Ea ii ucide in ritm de "unul la trei zile", si-a exprimat multumirea saptamana trecuta in fata Congresului de la Washington trimisul special al presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, pe langa coalitia antijihadista, Brett McGurk.

Mosul este al doilea oras ca marime din Irak. Cucerirea sa din mainile SI este in prezent marele obiectiv al coalitiei si fortelor irakiene care inainteaza catre aceasta dinspre sud si est.

Administratia americana spera sa incheie campania militara impotriva gruparii Statul Islamic inainte de sfarsitul verii anului 2017, a informat Brett McGurk.