Un spion rus a incercat sa recruteze membri ai serviciilor secrete lituaniene pentru a intercepta discutiile din casa si biroul presedintelui acestei tari baltice, membra a UE si a NATO, a anuntat vineri parchetul, citat de AFP.

Dalia GrybauskaiteFoto: Agerpres/AP

Este vorba de un nou episod intr-o suita de scandaluri de spionaj demna de epoca Razboiului Rece, in care sunt implicati cetateni rusi aflati teritoriul tarilor din flancul estic al NATO, pe fondul tensiunilor crescute dintre Occident si Moscova.

Identificat ca agentul N.F. de catre serviciile de securitate rusesti FSB, cetateanul rus a fost pus sub acuzare pentru spionaj, falsificare de documente si trecerea ilegala a granitei, potrivit unui document al parchetului.

Eforturile de recrutare au vizat membri ai serviciilor de securitate, "intr-o tentativa de a instala dispozitive speciale de ascultare" in locuinta si in biroul lui Dalia Grybauskaite.

Cetateanu rus este arestat din aprilie 2015 dupa ce a fost retinut intr-un tren care asigura legatura intre Kaliningrad si Bélarus.

Acest anunt intervine cu 8 zile inaintea summitului NATO de la Varsovia si care ar urma sa consfinteasca o intarire militara fara precedent al NATO in Est.

La inceputul acestui an, tribunalele rusesti au condamnat la inchisoare pentru spionaj doi cetateni lituanieni, cu pedepse de 13 si 12 ani de inchisoare.

Polonia vecina, care va gazdui summitul, a condamnat in mai un ofiter de rang inalt din fortele armate la sase ani de inchisoare pentru spionaj in favoarea Rusiei.