Un inalt responsabil al ONU a dezvaluit joi in Consiliul de Securitate concluziile raportului foarte asteptat al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, care cere insistent Israelului oprirea colonizarii si palestinienilor sa renunte la violenta, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Cvartetul include Statele Unite, Rusia, UE si ONU. Raportul sau - al carui obiectiv este sa relanseze procesul de pace, in impas din 2014 - era in pregatire de mai multe luni.

Raportul cere Israelului sa isi inceteze "de urgenta" politica de colonizare, a declarat reprezentantul special al ONU in Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov.

Cvartetul denunta de asemenea de partea palestiniana "violenta, terorismul si incitarea la violenta", precum si "lipsa de control al Autoritatii Palestiniene asupra Gaza", in mainile Hamas, a indicat el in fata Consiliului de Securitate.

In toate aceste domenii, raportul adreseaza "recomandari" celor doua tabere pentru "a face progrese pe teren spre solutia cu doua state", Israelul si un stat palestinian coexistente pasnic.

"Dar sa fie clar asupra unui singur punct, a adaugat Mladenov, un acord cu privire la statutul permanent (al teritoriilor palestiniene) care sa puna capat conflictului poate fi realizat numai prin negocieri directe si bilaterale (intre israelieni si palestinieni), al caror rezultat nu poate fi determinat in prealabil prin masuri unilaterale care nu sunt recunoscute de comunitatea internationala".

Mladenov s-a exprimat inaintea consultarilor cu usile inchise cu Consiliul unde urma sa detalieze concluziile raportului, care ar putea fi dezvaluit in intregime vineri.