Un palestinian a ucis joi cu lovituri de cutit o adolescenta israeliano-americana de 13 ani care dormea in casa ei dintr-o colonie din Cisiordania ocupata, inainte de a fi impuscat mortal de gardieni, relateaza Reuters si AFP.

Cateva ore mai tarziu, la Netania in apropiere de Tel Aviv, un alt palestinian din Tulkarem in Cisiordania a ranit cu cutitul un barbat si o femeie, inainte de a fi ucis de un trecator, a anuntat politia.

In timp ce violentele mortale zguduie Israelul, Ierusalimul si teritoriile palestiniene din octombrie, atacul de joi este primul in interiorul unei colonii impotriva civililor israelieni de la asasinarea lui Dafna Meir, o asistenta medicala de 38 de ani ucisa in prezenta celor sase copii ai ei in colonia Otniel in ianuarie, citeaza Agerpres.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a denuntat o crima "oribila".

Intr-un comunicat, Netanyahu a cerut liderilor palestinieni sa condamne atacul si sa ia masuri imediate pentru a opri ceea ce el a descris ca incitare citata de Israel drept factor principal in spatele unui sir de atacuri de-a lungul ultimelor noua luni.

Potrivit comunicatului, casa atacatorului va fi distrusa si permisele de munca ale rudelor acestuia pentru a lucra in Israel vor fi revocate.

Departamentul de Stat a declarat ca adolescenta avea cetatenia americana, condamnand "un act brutal de terorism de neiertat".

"Confirmam ca ea este cetatean al SUA", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat John Kirby intr-un briefing de presa.

Palestinianul s-a infiltrat dimineata urcand un gard de securitate in colonia Kiryat Arba de langa Hebron, in sudul teritoriului palestinian ocupat de Israel din 1967. El a intrat in casa adolescentei, Hallel Yaffa Ariel, care dormea acolo singura, potrivit armatei si mass-media.

Injunghiata de zece ori in patul ei, ea a fost transportata in stare critica la un spital din Ierusalim unde a decedat.

Gardienii din Kiryat Arba au venit in casa si l-au impuscat pe atacator care a ranit grav un membru al echipei civile de raspuns armat inainte de a fi ucis, a precizat un purtator de cuvant militar si lider al colonistilor.

Agresorul a fost identificat ca fiind un barbat in varsta de 19 ani dintr-un sat palestinian din apropiere.

Armata a difuzat o fotografie a camerei fetei, pe care ea o impartea cu surorile ei de 10 si 4 ani, aratand patul si podeaua plina de sange.