Moscova asteapta compensatii din partea Ankarei pentru doborarea avionului militar in noiembrie 2015, pentru ca relatiile bilaterale sa poata fi reluate, a declarat ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov, citat de Interfax, relateaza site-ul agentiei Reuters.

"Vladimir Putin a clarificat termenii care vor permite reluarea relatiilor bilaterale: scuze, pedepsirea celor vinovati si compensatii", a afirmat Andrei Karlov.

Un pilot militar rus a murit in Siria, dupa ce avioanele militare turce au doborat in noiembrie 2015 o aeronava de vanatoare rusa care ar fi patruns in spatiul aerian turc si ar fi ignorat avertismentele repetate. Al doilea pilot a fost salvat. Rusia a sustinut ca aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian. Un alt militar rus a murit intr-un incident armat produs in Siria in timpul cautarii pilotilor avionului prabusit, citeazaMediafax.

Turcia a starnit furia Rusiei, refuzand sa prezinte scuze pentru incident. Moscova a reactionat prin impunerea unor sanctiuni comerciale si anuland pachetele turistice ale agentiilor ruse.

Vladimir Putin afirmase la acel moment ca restrictiile nu vor fi anulate pana in momentul in care Rusia va primi scuzele necesare. Dupa ce presedintele turc si-a prezentat regretul si condoleantele presedintelui rus, Rusia si Turcia au cazut de acord sa reia relatiile de cooperare bilaterala, inclusiv in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului.