Un agent FSB (ex-KGB) a batut un diplomat american care incerca sa intre in ambasada americana din Moscova, scrie The Washington Post, care citeaza patru oficiali americani informati despre acest incident.

Evenimentul ar fi avut loc in dimineata zilei de 6 iunie, la cativa pasi de intrarea in complexul Ambasadei americane, care se afla in centrul Moscovei. Agentul FSB era in uniforma, potrivit surselor citate.

Dupa ce a fost atacat de agentul FSB, diplomatul s-a ales cu un umar dislocat. Acesta a reusit in cele din urma sa intre in ambasada si a fost scos din Rusia pentru a primi ingrijiri medicale.

Atacul a generat o disputa diplomatica in spatele cortinei iar departamentul de Stat l-a convocat pe ambasadorul rus in America Serghei I. Kislyak pentru a reclama incidentul.

Motivele atacului nu sunt cunoscute. Un oficial american a declarat ca diplomatul incerca sa se refugieze in complexul ambasadei pentru a evita sa fie retinut de serviciile secrete rusesti. Un alt oficial a afirmat ca diplomatul ar putea sa fi fost un spion care lucra in Rusia sub acoperire diplomatica.

Departamentul de Stat si CIA au refuzat sa comenteze incidentul sau daca diplomatul era un spion sub acoperire.

Daca diplomatul nu era un spion, oficialii americani nu au alta explicatie pentru actiunea agentului FSB.

In urma cu o zi, Statele Unite au acuzat Rusia de o campanie in crestere de hartuire si intimidare a diplomatilor americani aflat la Moscova, precum si a familiilor acestora.

Mai multe aici.