Spania, confruntata cu amenintarea unei independente a Cataloniei, si Franta au anuntat miercuri ca se opun ca Scotia sa fie parte la negocierile post-Brexit cu UE, la capatul unui summit european la Bruxelles, scrie AFP.

"Guvernul spaniol se opune ca vreo negociere sa fie facuta cu altcineva decat guvernul Marii Britanii", a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy.

Acelasi lucru l-a spus si presedintele francez Francois Hollande: negocierea nu se va face cu "o parte a Regatului Unit". "In functie de ceea ce se va negocia vor fi avute in vedere situatiile, solutiile care ar putea privi Scotia", a nuantat insa acesta.

Din punctul de vedere al Madridului, situatia este insa clara: "Tratatele sunt impotriva. Daca Marea Britanie pleaca, Scotia va pleca din Uniunea Europeana", a argumentat Rajoy. "Marea Britanie pleaca si o data cu ea tot ceea ce face parte din Marea Britanie", a subliniat el.

Rajoy se confrunta cu separatistii instalati la Barcelona, majoritari in parlamentul catalan dupa regionalele din septembrie 2015.

Chiar daca referendumul britanic s-a soldat cu un vot pentru parasirea UE, Scotia a votat majoritar in favoarea uniunii.