Liderii europeni au avertizat miercuri Marea Britanie ca nu va putea negocia un acces preferential la piata unica, dupa iesirea din blocul comunitar, respingand orice incercare a Londrei de a restrange libera circulatie a persoanelor, scrie AFP.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

"Liderii au spus clar ca accesul la piata libera necesita acceptarea celor patru libertati (fundamentale ale UE), inclusiv libertatea de miscare", a afirmat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la capatul summitului european de la Bruxelles, care s-a desfasurat, in a doua zi, in formatul de 27.

Reafirmand speranta celor 27 "ca Marea Britanie va fi un partener apropiat in viitor", seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a insistat in conferinta de presa ca europenii nu vor tolera "nicio exceptie" de la cele patru libertati fundamentale.

Chestiunea imigratiei, provenita in special de Europa de Est, a jucat un rol major in campania in favoarea Brexitului.

Liderii europeni au convenit sa se reuneasca intr-un nou summit in Slovacia, la jumatatea lunii septembrie.

Donald Tusk a subliniat ca dezbaterea de miercuri nu a fost decat un "prim schimb" de opinii.

"Este prea devreme pentru a trage concluzii. De aceea am angajat un proces de reflectie a celor 27 de state si ne vom intalni in 16 septembrie la Bratislava pentru continuarea discutiilor", a adaugat Tusk.

"Un punct al dezbaterii noastre este foarte clar: liderii sunt absolut hotarati sa ramana uniti", a mai spus presedintele Consiliului European.