Rusia si SUA s-au contrazis marti asupra unui incident care a implicat navele celor doua tari in Marea Mediterana, pe 17 iunie. Fiecare da vina pe celalalt, spunand ca navele au facut manevre nesigure, relateaza Reuters.

Nava Gravely Foto: Wikipedia

Ministrul rus al Apararii a declarat ca distrugatorul american s-a apropiat periculos de o nava de razboi ruseasca si au protestat la ceea ce ei numesc o incalcare flagranta a regulilor SUA pentru evitarea coliziunilor pe mare.

Cu toate acestea, un ofocial al apararii americane a declarat, sub anonimat, ca nava ruseasca a executat manevre "nesigure si neprofesioniste", in apropierea a doua vase americane. Lunile trecute, incidente similare Razboiului- Rece au fost vazute in aer si pe apa, iar militarii fiecarei tari s-au acuzat intre ei de abordari periculoase in apele si spatiul aerian teritorial.

"Aceste actiuni au potentialul de a escalada in mod inutil tensiunile intre tari si ar putea conduce la erori de calcul, victime sau chiar morti", a mai declarat oficialul.

La momendul incidentului, nava ruseasca se afla in apele internationale din estul Mediteranei, pastrand o viteza constanta si fara sa faca manevre periculoase, arata o declarati e a oficialilor rusi.

In incident au fost implicate vasele USS Gravely si fregata ruseasca Yaroslav Mudry, a declarat ministrul Apararii Ruse. Gravely s-a apropiat de la o distanta de 60-70 de metri de port si a trecut prin fata fregatei.