"Regatul Unit pentru care Scotia a votat sa ramana in 2014 nu mai exista", a declarat duminica Nicola Sturgeon, premierul Scotiei, dupa ce a subliniat ca un nou referendum pe tema independentei este "foarte probabil" acum ca britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

"Voi face totul pentru a proteja interesele scotienilor", a declarat Sturgeon la BBC.

Spre deosebire de englezi, scotienii au votat in majoritate pentru ramanerea in UE, iar doua sondaje date publicitatii duminica aratau ca ei ar vota pentru independenta Scotiei in cazul organizarii unui nou referendum.

"Acesta nu va fi o repetare a referendumului din 2014. Contextul si circumstantele s-au schimbat complet", a adaugat lidera Partidului national scotian (SNP).

In 2014, scotienii au votat in proportie de 55% sa ramana in Regatul Unit. Insa, potrivit unui sondaj realizat de Panelbase pentru Sunday Times, ar fi 52% care ar vota astazi pentru independenta. Potrivit unui alt sondaj, realizat de ScotPulse, 59% dintre scotieni ar vota pentru independenta.

"Cred ca scotienii ar considera inacceptabil" ca guvernul britanic sa le refuze organizarea unui nou referendum, a declarat Nicola Sturgeon. "Nu l-as sfatui pe cel care va fi noul prim-ministru sa adopte aceasta pozitie", a mai spus ea, in conditiile in care David Cameron a demisionat din functie vineri.

Odata rezultatul cunoscut, Sturgeon a declarat ca un nou referendum asupra independentei Scotiei este "foarte probabil" in urmatorii doi ani.

Ea a cerut de asemenea un loc la masa negocierilor cu Bruxelles-ul in cadrul discutiilor privind retragerea Marii Britanii.

"Ceea ce se va intampla este ca vor exista consecinte foarte dureroase pentru Regatul Unit (...) Vreau sa incerc sa protejez Scotia de acestea", a mai spus Sturgeon duminica.

Intrebata ce vrea sa obtina in timpul negocierilor si daca va actiona pentru ca Scotia sa incerce sa intre in UE, ea a raspuns: "Nu va fi o decizie asupra Scotiei care pleaca, va fi o decizie asupra Scotiei care ramane".

"Argumentatia noastra este ca noi nu vrem sa iesim. Nu vrem sa iesim pentru ca apoi sa revenim", a explicat Nicola Sturgeon.

Nicola Sturgeon: Parlamentul scotian ar putea bloca iesirea Marii Britanii din UE

Parlamentul scotian ar putea lua in considerare blocarea legislatiei privind iesirea Marii Britanii din UE, daca acest lucru este necesar pentru a proteja interesele Scotiei, a mai spus premierul scotian Nicola Sturgeon duminica, potrivit Reuters.

Intrebata intr-un interviu la BBC daca se gandeste sa ceara parlamentului scotian sa blocheze o eventuala motiune prin care se cere aprobarea legislativa (pentru Brexit, n.r.), Sturgeon a raspuns: "Bineinteles".

"Daca parlamentul scotian judeca aceasta tinand cont de ceea ce bine pentru Scotia, atunci optiunea de a anunta ca nu avem de gand sa votam pentru ceva ce este impotriva intereselor Scotiei - bineinteles ca aceasta chestiune va fi pusa pe masa", a explicat ea.

"Nu ma intelegeti gresit, imi pasa de restul Marii Britanii, imi pasa de Anglia, de aceea sunt atat de suparata de decizia luata la nivelul intregului Regat. Dar sarcina mea ca premier, sarcina parlamentului scotian, este de a evalua aceste lucruri pe baza a ceea ce e in interesul oamenilor din Scotia", a mai spus Sturgeon.

Intrebata de asemenea daca isi poate imagina furia votantilor britanici ce au optat pentru iesirea din UE, in caz ca parlamentul scotian blocheaza Brexitul, Sturgeon a raspuns:

"Pot, dar e probabil similara cu furia multor oameni din Scotia acum, cand ne confruntam cu perspectiva de a fi scosi din Uniunea Europeana impotriva vointei noastre".

Marea Britanie este un stat multinational format din Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. In afara de Anglia, toate celelalte regiuni au parlamente si guverne proprii, intr-un sistem de semiautonomie. Deciziile privind Marea Britanie sunt luate de Parlamentul britanic. Nicola Sturgeon mizeaza pe faptul ca, in virtutea principiului descentralizarii, Parlamentul de la Edinburgh ar trebui sa fie consultat pe tema iesirii Marii Britanii din UE, dat fiind ca Scotia este regiune semiautonoma in cadrul Regatului Unit, noteaza Mediafax. Un refuz de consultare a Parlamentului de la Edinburgh risca sa amplifice tensiunile intre Scotia si Anglia.

Teoretic, membrii Parlamentului de la Londra sunt cei care ar putea bloca iesirea Marii Britanii din UE, dat fiind ca aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totusi, este putin probabil ca membrii Parlamentului britanic sa nu tina cont de votul cetatenilor, pentru ca ar risca pierderea urmatoarelor alegeri legislative.