Marea Britanie ar trebui sa inceapa negocierile informale despre un acord complet care sa prevada relatia post-Brexit cu UE inainte sa invoce articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, a declarat directorul executiv al campaniei "Vote Leave".

BrexitFoto: Captura YouTube

„Nu credem ca este nevoie sa invocam rapid Articolul 50”, a declarat Matthew Eliott intr-un interviu pentru Reuters.

„Cel mai bine este sa lasam praful sa se aseze peste vara si in acest timp sa existe negocieri informale intre state”, a spus el.

Cele sase tari membre fondatoare ale Uniunii Europene, inclusiv Germania si Franta vor presa ca negocierile cu Marea Britanie despre iesirea din UE sa inceapa cat mai curandposibil, au spus ministrii de externe reuniti sambata la Berlin.

Semnalul clar dat de diplomatii europeni vine in conditiile in care liderul taberei pro-Brexit, Boris Johnson a spus ca nu exista nicio graba pentru a invoca articolul 50 din Tratatul UE, iar premierul britanic nu a dat niciun termen privind noul sef al Guvernului de la Londra.

Elliot a spus ca intelegerea completa privind plecarea Regatului ar trebui sa includa toate aspectele relatiei, inclusiv contributia britanica la UE, accesul la piata unica, acorduri de extradare si asa-numitul „pasaport” pentru serviciile financiare.

„Nu exista niciun motiv ca sa nu fie pus in practica un aranjament judicios pentru ca passporting-ul sa nu continue”, a sustinut el.

Negocierile cu Marea Britanie pentru parasirea UE trebuie desfasurate rapid pentru a limita starea de incertitudine, a spus sambata Francois Villeroy de Galhau,

membru in consiliul Bancii Centrale Europene, adaugand ca centrul financiar londonez risca sa isi piarda pretiosul „pasaport UE.