Guvernul scotian cere "discutii imediate" cu Bruxelles-ul pentru "a-si proteja locul sau in Uniunea Europeana", dupa iesirea Marii Britanii, a declarat sambata premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, la finalul unei reuniuni de urgenta la Edinburgh, relateaza AFP.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

Executivul scotian se va pregati de asemenea sa prezinte un cadru legislativ care sa permita eventuala organizare a unui al doilea referendum pe tema independentei acestei regiuni semiautonome a Regatului Unit, a adaugat Sturgeon.

La referendumul ce a avut loc joi in Regatul Unit, scotienii au votat in proportie de 62% pentru ramanerea in UE (38% impotriva), ceea ce contrasteaza puternic cu rezultatul general: 52% pentru Brexit si 48% pentru ramanerea in blocul comunitar, aminteste Agerpres.

Potrivit guvernului de la Edinburgh, rezultatul de la referendumul de joi ar putea reprezenta o justificare pentru un alt vot popular privind independenta Scotiei.

La referendumul din 2014 privind independenta, scotienii au votat in proportie de 55% impotriva separarii Scotiei de Regatul Unit.