Marea Britanie trebuie sa ramana un "partener de referinta" in materie de aparare, in pofida deciziei sale de a parasi UE, si sa nu cedeze tentatiei unei "replieri strategice", au insistat vineri surse din cadrul Ministerului Apararii al Frantei, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"Avem un partener de referinta in probleme de securitate: Regatul Unit. Interesul nostru este ca el sa ramana", au declarat surse din anturajul ministrului francez al apararii, Jean-Yves Le Drian.

Acesta este unul dintre "singurii parteneri (europeni, alaturi de Franta) care are in acelasi timp capacitatea si dorinta de a mentine un aparat de aparare credibil si activ la scara internationala", a adaugat un responsabil francez din domeniul apararii.

Acest partener este "cel mai capabil, de asemenea, sa-si desfasoare efectivele in strainatate atunci cand este necesar sau sa dezvolte cooperari industriale la nivel foarte inalt", a continuat el, amintind de proiectele comune cu Franta in domeniul rachetelor si dronelor de lupta de generatie viitoare.

'Toate acestea sunt motive sa continuam sa lucram impreuna pentru a evita replierea strategica ce ar putea surveni dupa votul' de la referendumul la care Marea Britanie a decis parasirea Uniunii Europene, a subliniat sursa citata.

Si presedintele Francois Hollande a asigurat ca in domeniul bilateral 'relatiile stranse in domeniul apararii vor fi mentinute'.

Acordurile franco-britanice de la Lancaster House, incheiate in anul 2010, prevad crearea unei forte expeditionare comune franco-britanice cu efective de cateva mii de militari si punerea in comun a unor resurse productive in industria de aparare. 'Proiectele bilaterale nu sunt amenintate, mai ales cele industriale', insista reprezentantii Ministerului francez al Apararii.

Ministrul Jean-Yves Le Drian cere de mult timp o suplimentare a finantarii europene destinate operatiunilor militare ale UE. El a solicitat de asemenea ca activitatea de cercetare in sectorul apararii sa poata beneficia de finantari europene si a pledat pentru elaborarea unor programe europene de ''train and equip' (instructie si echipare) pentru armatele africane.