Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat sambata intr-un interviu acordat cotidianului german Bild ca Berlinul va juca un "rol central" in cadrul UE dupa votul in favoarea Brexitului, scrie AFP, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Germania va continua sa joace un rol central, chiar si mai important in cadrul Uniunii Europene", a declarat Jean-Claude Juncker pentru Bild, in timp ce cancelarul Angela Merkel i-a invitat deja luni la Berlin pe presedintele francez, Francois Hollande, premierul italian, Matteo Renzi, si pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Sambata, o reuniune a ministrilor de externe din cele sase tari fondatoare ale UE (Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda) este, de asemenea, prevazuta la Berlin.

Cu siguranta, UE nu este perfecta, dar "este ce avem mai bun pentru a aduna toate tarile Europei la aceeasi masa si a gasi compromisuri pentru ca oamenii sa traiasca acolo in pace, libertate si prosperitate", a mai afirmat Jean-Claude Juncker. Marea Britanie "ne va lipsi la aceasta masa de familie", a continuat el.

Presedintele Comisiei Europene a atras atentia asupra responsabilitatii si ambivalentei premierului David Cameron, demisionar vineri dupa referendumul in cursul caruia 51,9% dintre alegatori au votat pentru Brexit, in timp ce Cameron a facut campanie pentru mentinerea tarii sale in UE.

"Cand defaimezi Europa de luni pana sambata, este greu sa treci duminica drept un european convins", l-a acuzat Jean-Claude Juncker, in opinia caruia Bruxellesul nu are "nicio responsabilitate" in rezultatul scrutinului dorit de David Cameron, "si nu de Parlamentul European, Comisia ori Consiliul European".

Cu prilejul urmatorului summit extraordinar al liderilor UE, miercuri si joi, va trebui sa ne gandim "cum ne putem ocupa mai bine de grijile oamenilor si sa contracaram miscarile populiste in mod decisiv si unit", a insistat el.

Presedintele Comisiei Europene nu a exclus ipoteza unor noi referendumuri in alte tari ale UE, in masura in care "populistii (...) nu pierd nicio ocazie pentru a-si face auzite cu zgomot mare ideile lor politice anti-europene".

"Efectele referendumului britanic ar putea aduce sfarsitul acestei grosolane agitatii dusmanoase. S-ar putea dovedi rapid ca Marea Britanie a dus-o mai bine atunci cand era in UE", a tinut el sa adauge.