Partidele de extrema dreapta din Europa, multe dintre ele sustinute fatis de Kremlin sau care si-au exprimat simpatia pentru politicile regimului Vladimir Putin, au salutat votul britanicilor de a parasi UE. Potrivit The Guardian, ele privesc rezultatul referendumului din Marea Britanie drept "o victorie pentru propriile lor pozitii anti-imigratie si anti-UE", determinandu-le sa preseze pentru referendumuri similare in tarile lor.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Potrivit sursei citate:

  • Frontul National din Franta considera votul pro-Brexit drept un impuls pentru aspiratiile prezidentiale ale lui Marine Le Pen, in alegerile de anul viitor, dar si pentru politica antieuropeana si anti-imigratie a partidului de extrema dreapta. Le Pen, pentru RTL: "Ce am crezut ieri ca e imposibil acum a devenit posibil".
  • Liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, a cerut la randul sau, vineri, organizarea unui referendum privind statutul Olandei de membru UE. "Cred ca [referendumul din Marea Britanie - n.red.] e istoric si ar putea avea consecinte imense pentru Olanda si restul Europei. Acum e randul nostru. Cred ca poporul olandez trebuie sa aiba sansa sa-si spuna cuvantul intr-un referendum"
  • In Germania, europarlamentara Beatrix von Storch, reprezentanta a partidului Alternative fur Deutschland, care recent facea comentarii despre "impuscarea refugiatilor", a salutat rezultatul Brexit.
  • Liderul Ligii Nordului din Italia, Matteo Salvini, a salutat rezultatul Brexit si "curajul cetatenilor liberi (...) Multumim Marea Britanie, acum e randul nostru"
  • Liderul dreptei populiste din Austria, Norbert Hofer, care recent a pierdut la mustata alegerile prezidentiale din aceasta tara, dar a contestat rezultatul in instanta, a transmis si el pe Twitter: "Marea Britanie voteaza sa plece! In zilele urmatoare vom recunoaste pe deplin semnificatia acestei decizii"

Reuters scrie, separat, ca Partidul Libertatii, gruparea austriaca de extrema dreapta condusa de Hofer, a cerut sefilor Comisiei Europene si Parlamentului European sa demisioneze, dupa ce Marea Britanie a votat pentru plecarea din UE. Liderul partidului, Heinz-Christian Strache, a spus ca un referendum austriac privind statutul de membru UE ar putea deveni o tinta politica pentru gruparea sa, daca UE continua sa refuze reforme si sa dea o sansa de aderare unor tari precum Turcia.