Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuiness a cerut un vot pentru unirea celor doua Irlande, in conditiile in care bursele au fost afectate iar efectele economice si politice daunatoare ale deciziei Marii Britanii de a iesi din UE au fost simtite imediat, informeaza Reuters.

Irlanda Foto: Captura Google Maps

Irlanda are economia care creste cel mai rapid din UE dar si cel mai mult de pierdut dintre toate statele Uniunii din Brexit, efectele fiind majore in cazul ei in comert, economie si securitate energetica, plus situatia pacii din Irlanda de Nord, guvernata de Marea Britanie.

Dupa ce 56% dintre nord-irlandezi au votat pentru ramanerea in UE, fata de procentul de 48% la nivelul Regatului Unit, McGuiness, lider Sinn Fein, spune ca este imperativ ca Londra sa realizeze un referendum privind o Irlanda unita.

“Guvernul britanic nu mai are acum niciun mandat democratic pentru a reprezenta viziunea Nordului in viitoarele negocieri cu Uniunea Europeana si chiar cred ca este un imperativ democratic pentru ca o 'consultare de granita’ sa fie tinuta”, a spus acesta la televiziunea nationala RTE.

“Implicatiile pentru noi toti de pe insula Irlanda sunt absolut enorme. Asta ar putea avea implicatii foarte profunde pentru economia noastra (in Irlanda de Nord)”.

Solicitarea Sinn Fein, el mai mare partid nationalist din Irlanda de Nord a fost respinsa de premierul Arlene Foster, care a apreciat ca apelul adjunctului ei este unul “oportunist”.

Premierul irlandez Enda Kenny, care a spus ca guvernul sau are deja pregatit un plan complet in caz de Brexit, a covocat o reuniune de urgenta a cabinetului.

O ingrijorare principala a Dublinului este impactul asupra Irlandei de Nord, care are singura granita terestra a Marii Britanii cu restul UE.

Aceasta a fost marcata de puncte de control militare pana in 1998 cand un acord de pace a incheiat trei decenii de violente.

Ministrul de externe irlandez Charlie Flanagan a spus ca reintroducerea punctelor de frontiera va trebui luata in considerare in orice negocieri ci ca reintroducerea controalelor, vamale si de securitate, pot reprezenta o provocare dificila pentru procesul de pace.

Desfiintarea granitei militarizate a fost un aspect cheie al intelegerii de pace dintre nationalistii catolici ce cautau o Irlanda unita si unionistii protestanti ce doreau sa tina Irlanda de Nord britanica.