Scotia si Irlanda de Nord, aflate acum in componenta Marii Britanii, sunt binevenite in UE dupa Brexit, a declarat pentru FT liderul popularilor europeni, Manfred Weber, un apropiat al Angelei Merkel. "Depinde de Scotia. Europa e deschisa pentru noi membri, asta e clar. Cei care vor sa ramana sunt bineveniti in UE", a spus Weber.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a dat un mesaj dur pentru Anglia, anuntand ca UE nu e dispusa sa accepte aranjamente speciale pentru Londra: "Afara inseamna afara".

Manfred Weber, care conduce grupul PPE in Parlamentul European, a criticat Marea Britanie si a cerut guvernului Cameron sa declanseze imediat Articolul 50 din Tratatul UE, cel care reglementeaza procedura de iesire din UE.

"Ma astept ca guvernul Cameron sa faca pasii legali necesari. Vreau sa incepem imediat negocierile. Am vazut reactia pietelor, Marea Britanie are o problema mai mare decat UE", a spus Weber.

"Respectam si regretam decizia alegatorilor britanici. Aceasta provoaca daune majore ambelor parti. Sa nu uitam insa ca aceasta a fost un vot britanic, nu unul european. Oamenii din celelalte state nu doresc sa paraseasca Europa. Sunt majoritati clare in favoarea proiectului. Cooperarea in Europa, este o chestiune de capacitate a europenilor de a-si determina modul de viata. Scopul nostru este de a combate in mod eficient nationalismul si populismul in crestere", a spus presedintele Grupului PPE Manfred Weber, citat de un comunicat al PPE.

"Respectarea deciziei democratice a alegatorilor britanici inseamna, de asemenea, ca negocierile de iesire ar trebui sa fie incheiate rapid, in termenul de doi ani, asa cum sunt definite in Tratatul de la Lisabona. Din punctul nostru de vedere, nu poate exista niciun tratament special pentru Regatul Unit. Poporul britanic si-a exprimat dorinta de a parasi UE. Astfel, chiar trebuie sa plece. Vremurile tratamentului special s-au incheiat", au declarat liderii PPE.

"Europa are nevoie de un timp de reflectie. Ne dorim o Europa mai buna si mai inteligenta. Trebuie sa-i convingem pe oameni si sa gasim raspunsuri la marile provocari ale vremurilor, cum ar fi securitatea si migratia. O Europa puternica este o asigurare de viata pentru toate statele sale membre ", a conchis presedintele.