​Referendumul pentru iesirea din UE a Marii Britanii a scos la iveala mai multe rupturi din societatea britanica, principala fiind cea dintre elita metropolitana si restul regatului, scrie James Bartholomew, autor The Spectator, care a sustinut iesirea din UE.

"In vestul Londrei, Notting Hill Gate, divizarea era evidenta. Pe partea de est a strazii exista un rand de case victoriene zugravite in culori pastelate precum diferitele arome de inghetata. Aceste case, in valoare de 4 milioane de lire pana la 6 milioane fiecare, erau incarcate de postere cu "Remain" (Ramanem). Pe partea de vest, un bloc de apartamente sociale din perioada interbelica, cu aspect trist, Nottingwood House. Acolo nu existau postere. Dar acolo m-am indreptat cu partenerii din campania - la intrarile din subsoluri. Am luat la rand fiecare apartament pana cand am gasit pe cineva care ne-a lasat inauntru. Aici era de mers pentru campania Leave (Iesim)", scrie Bartholomew.

Potrivit acestuia, referendumul a scos la iveal o mare divizare. Potrivit sondajelor YouGov, majoritatea covarsitoare a absolventilor de univeristate - 70% - au fost pentru Remain. Insa in randul celor care au absolvit doar liceul, 68% au fost pentru Leave.

A existat si o ruptura intre urban si rural. Parti din Londra au fost pentru Remain in proportie de peste 70%, in timp ce zonele de la tara - in special pe coasta - au fost pentru Leave.

Fiecare scrutin imparte societatea, insa niciunul nu i-a mai pus pe saraci versus bogati in asemenea maniera. Divizarea sociala este mult mai dramatica decat cea intre doua partide politice, mai scrie Bartholomew.

Ca o generalizare, ruptura a fost intre cei educati si instariti pe de o parte si clasa muncitoare pe de cealalta parte. "Remainerii" au gasit modalitati prin care sa sustina asta - promovandu-se drept cei cosmpoliti si "deschisi" prin comparatie cu necultivatii si cei inchisi la minte care sustineau Leave.

In continuare, Bartholomew poveste diferite momente din timpul campaniei care ilustreaza, potrivit lui, felul "ipocrit" in care cei care sustineau ramanerea se comportau.

"Divizarea arata cum shimbari aduse de globalizare si imigratie la scara larga au afectat clasele sociale in moduri diferite. Pentru cei avuti, a fost o binefacere. Acum, cei din Notting Hill au la dispozitie constructori polonezi calificati si poate o bona romanca pentur copii. Se duc la Cafe Nero si sunt serviti de italieni politicosi. Se simt "delicios" de internationali si deschisi la minte in timp ce se bucura de serviciile mai bune si mai ieftine. Cand ajung la aeroportul din Pisa pentru vacanta lor in Toscana, se alatura cozii pentru controlul pasapoartelor ale cetatenilor UE si se simt parte dintr-un club cosmopolit" scrie el.

Bartholomew acuza faptul ca desi "un poster sugera ca daca esti pentru ramanere inseamna sa fii "bun", "deschis", "incluziv", "tolerant",unii dintre remaineri erau departe de a fi toleranti."

"Ajunsesem sa ma gandesc: 'O Doamne! Sper sa nu mai fie nevoie sa mai bat la usi de burghezi nenorociti'. Ma alegeam cu mai multa amaraciune din partea lor decat din partea locuintelor sociale" mai spune el.

Concluzia lui Bartholomew in The Spectator: "Marea Britanie este o tara divizata si asta ar trebui sa ingrijoreze elita mult mai mult decat pana acum".

Articolul in intregime, aici.