Rusia ar putea sa amplaseze sisteme de racheta mobile de raza scurta Iskander, capabile sa poarte focoase nucleare, in enclava europeana Kaliningrad incepand cu anul 2019, drept raspuns la scutul american antiracheta instalat in Europa, scrie Reuters, care noteaza ca surse apropiate acestui proiect militar au declarat ca astfel de rachete ar putea fi instalate si in Crimeea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agentia Reuters noteaza ca Rusia ar fi instalat oricum rachetele Iskander - Alexandru cel Mare - in Kaliningrad, iar tintele pe care le-ar putea atinge sunt acoperite si acum de rachetele rusesti cu raza mai lunga de actiune.

Experti rusi si occidentali afirma insa ca scutul american antiracheta ofera Kremlinului justificarea politica pentru o actiune planificata de mult timp.

"Rusii planifica sa faca o multime de lucruri pe care le aveau in cap de ceva vreme", spune Steven Pifer, fost ambasador american in Ucraina si in prezent senior fellow la Brookings Institution.

"Exista o lunga istorie a Moscovei prin care spun ca fac asta ca raspuns la ce ati facut voi, chiar daca erau planificate anterior", adauga el.

Summitul NATO de la Varsovia, din iulie, in care aliatii vor cauta sa identifice cele mai bune modalitati de descurajare a Rusiei, dupa actiunile agresive din Ucraina si anexarea Crimeii, ar putea oferi un prilej Moscovei de a anunta contra-masuri, dar surse apropiate de armata rusa spun ca se va astepta pana cand scutul antiracheta din Polonia va deveni operational, spre finalul anului 2018.

Kremlinul a amenintat in mai multe randuri sa amplaseze rachete Iskander-M in Kaliningrad, ca raspuns scutul antiracheta, care a devenit partial operational dupa punerea in functiune a instalatiei de la Deveselu, in Romania.

Mihail Barabanov, de la Centrul pentru Analiza Strategiilor si Tehnologiilor (CAST), care consiliaza ministerul rus al Apararii, afirma ca aceste rachete vor fi amplasate permanent pana in 2019.

Iskander, un sistem mobil de rachete denumit SS-26 Stone in clasificarea NATO, a inlocuit rachetele sovietice Scud. Acestea au o raza de actiune de pana la 500 kilometri si pot transporta incarcaturi conventionale sau nucleare.

Aceleasi rachete vor fi amplasate intr-o zi si in Crimeea, spun expertii rusi.

Ivan Konovalov, directorul Centrului pentru studii privind trendurile strategice, crede insa ca Flota rusa din Marea Neagra, care va detine sase noi submarine cu rachete de croaziera, ar putea fi suficienta pentru a contracara scutul antiracheta din Romania, pentru moment.

Unii oficiali NATO cred ca rachete Iskander se afla deja in Kaliningrad, dar altii nu sunt de acord, afirmand ca prezenta lor ar fi fost detectata pe imaginile satelitare.

Barabanov spune ca rachetele Iskander, odata amplasate in Kaliningrad, nu vor fi inarmate cu focoase nucleare, care sunt stocate in depozite in Rusia, dar ar putea fi, daca se va considera necesar.

"Amplasarea de focoase nucleare in Kaliningrad ar fi o faza de escaladare serioasa si separata", spune el. Konovalov afirma ca inarmarea cu focoase nucleare ar constitui o revenire la Razboiul Rece, ceea ce nimeni nu doreste.