Cancelarul german Angela Merkel a subliniat miercuri angajamentul guvernului sau de a consolida flancul estic al NATO, la cateva zile dupa ce ministrul ei de externe a avertizat contra unui "zanganit de sabii" ce ar putea escalada tensiunile cu Rusia, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Merkel a afirmat ca Germania va continua sa se angajeze in mod regulat intr-un dialog cu Rusia, dar de asemenea a mentionat "noi amenintari" in Europa si s-a declarat determinata sa creasca atat propriile cheltuieli militare, cat si sa consolideze alianta NATO.

"Guvernul (de coalitie german) in ansamblu este de acord cu decizia NATO ca pe termen lung ar trebui sa dedicam 2% din PIB cheltuielilor de aparare", a declarat ea intr-o conferinta de presa dupa o intalnire cu oficiali polonezi.

"Cred ca acest lucru va fi sprijinit de toti cei din guvern... Aceasta este pozitia guvernului", a adaugat ea.

Comentariile lui Merkel intervin la trei zile dupa ce ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier a strarnit o furtuna cu remarci care avertizau impotriva ostilitatilor fata de Rusia, noteaza Reuters.

"Ceea ce nu ar trebui sa facem acum este sa inflamam situatia prin zanganit de sabii si strigate razboinice", a declarat el cotidianului Bild.

Un purtator de cuvant al lui Steinmeier a negat marti ca remarcile erau direct legate de exercitiile si planurile de crestere a trupelor NATO in Europa.

Remarcile lui Steinmeier au dezvaluit diviziunile crescande intre social-democratii sai de stanga si conservatorii lui Merkel crestin-democrati in interiorul coalitiei guvernamentale in Germania.

Alegerile federale sunt stabilite in Germania pentru anul viitor.

Steinmeier a luat cuvantul miercuri intr-o dezbatere parlamentara marcand invazia Uniunii Sovietice de catre Germania.

"In cazul in care situatia de securitate se schimba - si s-a schimbat - atunci noi trebuie sa ne adaptam capacitatile militare. Dar nu putem in acelasi timp sa cadem prada iluziei ca puterea militara singura conduce la securitate", a declarat el.

Steinmeier a cerut o relaxare treptata a sanctiunilor europene impotriva Rusiei in timp ce Moscova face progrese in punerea in aplicare a acordului de pace de la Minsk pentru estul Ucrainei, in contrast cu insistenta lui Merkel ca sanctiunile pot fi ridicate doar cand acordul este implementat pe deplin, mai noteaza Reuters.

In timpul dezbaterii de miercuri, Steinmeier a criticat anexarea de catre Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, dar a spus ca nici Germania nu poate uita propria invazie a Uniunii Sovietice in urma cu 75 de ani, adauga Reuters.