Inainte de sosirea zorilor, la Istanbul, in luna Ramadanului, un preot cu turban ingenuncheaza pe un covor pentru a recita versete din Coran. Nimic neobisnuit in aceasta scena daca nu ar avea loc in Sfanta Sofia, care, oficial, este un muzeu, scrie AFP.

Sfanta SofiaFoto: Eugen Stoica

Construita la intrarea in stramtoarea Bosfor, aceasta minune a arhitecturii a starnit deseori polemici intre musulmani si crestini. Construita in Imperiul Bizantin, a fost mai intai biserica in care erau incoronati imparatii, inainte de a fi transformata in moschee, dupa cucerirea otomana din 1453, si care au construi minarete in jurul domului bizantin.

In anii 30, edificiul a fost transformat in muzeu, sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Ataturk.

Dar, de la ajungerea la putere, in 2002, a partidului islamo-conservator (AKP) al actualului presedinte Recep Tayyip Erdogan, se inmultesc temerile legate de o reconversie a Sfintei Sofii in moschee, pentru a face din ea simbolul unei Turcii care se afirma tot mai mult ca natiune musulmana.

Anul trecut, un oficial religios a citit versete ale Coranului pentru prima oara de cand Sfanta Sofia a devenit muzeu, in urma cu 85 de ani, cu ocazia inaugurarii unei expozitii.

Dar, pentru Ramadanul din acest an, autoritatile au mers mai departe: televiziunea publica difuzeaza in fiecare zi, in direct, recitari din Coran efectuate de un imam turc. Niciodata Sfanta Sofia nu a fost utilizata de o maniera atat de intensiva dupa desacralizarea sa.

Initiativa a declansat o reactie furioasa in Grecia ortodoxa, care acuza de ani de zile islamizarea Sfintei Sofia.

"Initiative de acest gen nu sunt compatibile cu democratii moderne si societati laice", a denuntat ministerul grec de externe.

Si Departamentul american de Stat a reactionat, "incurajand guvernul turc sa pastreze Sfanta Sofia de o maniera care sa respecte traditiile sale si complexitatea istoriei sale".

Mai multi oficiali turci, printre care si un recent ministru al Culturii, si-au exprimat dorinta de a vedea Sfanta Sofia redevenind moschee.