NATO este in prezent incapabil sa apare tarile baltice in cazul unei invazii a fortelor rusesti, a afirmat generalul american Ben Hodges, comandantul fortelor americane din Europa, intr-un editorial publicat joi de saptamanalul german Die Zeit, scrie AFP.

Ben HodgesFoto: eur.army.mi

"Este adevarat ca Rusia ar putea sa cucereasca mai repede tarile baltice decat putem noi ajunge pentru a le apara", afirmat acesta, in marja exercitiilor militare Anaconda-16 in curs in Polonia.

La aceste manevre participa 31.000 de soldati din 24 de tari care se lupta cu un agresor imaginar denumit "Uniunea Rosiilor" si care ar ataca tarile baltice si nordul Poloniei. Aceste exercitii se deruleaza inaintea summitului NATO de la Varsovia, din 8 - 9 iulie, si care ar urma sa consacre intarirea prezentei Aliantei in Europa de Est.

Criticate de Rusia, aceste exercitii sunt in mod oficial manevre poloneze si nu ale NATO, pentru a menaja Moscova, potrivit generalului american.

"Anumite tari precum Germania sau Franta gaseau ca este prea provocator fata de Rusia sa le denumim 'exercitii NATO'", a spus Hodges, potrivit traducerii in germana a afirmatiilor sale.

Intarirea flancului estic al NATO, schimbarea cea mai importanta de la sfarsitul Razboiului Rece, urmeaza sa fie stabilita in cadrul Summitului de la Varsovia, o consecinta a anexarii Crimeii de catre Rusia si a conflictului din estul Ucrainei.

Aceasta ar urma sa se traduca in special prin amplasarea, prin rotatie la fiecare noua luni, a unor unitati care formeaza in total o brigada in tarile baltice, in Polonia, Romania si Bulgaria.