Daca asteptati ca Angela Merkel si Francois Hollande sa realizeze un master plan post-Brexit pentru Europa, nu va tineti rasuflarea, scrieBloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderii german si francez planuiesc insa sa prezinte un spectacol al unitatii in eventualitatea unui vot al Regatului Unit pentru iesirea din Uniunea Europeana, dar probabil se va margini la o reafirmare a telurilor si valorilor comune, potrivit unor persoane familiare cu planurile Berlinului si Parisului.

In ciuda reasigurarilor din ultimele zile ca UE este pregatita pentru posibilitatea Brexitului, nu exista vreun program detaliat, pregatit sa fie pus in aplicare de vineri, a spus un oficial guvernamental important.

Altul a negat existenta vreunui plan de sertar, iar al treilea a declarat ca nu exista nicio garantie ca alte state UE vor adera la ideea de unitate franco-germana fara rezerve.

Mai mult, alti cativa oficiali au spus ca Brexitul risca sa adanceasca diferentele dintre principalii doi "soferi" ai Europei.

Raspunsul favorit al lui Hollande, de a intari zona euro extinzand riscurile comune ar intampina opozitia imediata a Berlinului.

“Nu au aceleasi prioritati. Germania este preocupa de refugiati iar Franta de economia ei", a spus fostul premier italian Enrico Letta intr-un interviu telefonic pentru Bloomberg.

Asta majoreaza riscul ca “nimic major sa nu reiasa” din eforturile comune de a restabili unitatea UE pana cand Germania nu tine alegerile generale, programate in toamna lui 2017, a explicat Letta.