Secretarul de stat John Kerry s-a intalnit marti aproximativ treizeci de minute cu mai multi diplomati americani, autori ai unui memoriu ce critica gestionarea conflictului sirian de catre administratia Obama si care au cerut bombardarea regimului de la Damasc, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Cincizeci de diplomati au semnat o telegrama diplomatica saptamana trecuta, protestand impotriva status quo-ului in Siria si cerand utilizarea fortei impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Ministrul american al afacerilor externe a considerat "foarte bun" acest text luni.

John Kerry s-a intalnit cu zece dintre autorii notei si de asemenea si-a impartasit opiniile, a declarat marti purtatorul de cuvant al diplomatiei americane John Kirby, fara sa comenteze continutul notei clasificate.

"Cred ca secretarul (de stat) a avut sentimentul ca a fost o discutie buna, care trebuia sa aiba loc", a precizat el, adaugand ca John Kerry "a apreciat punctele lor de vedere".

Pentru a-l forta pe Assad sa inceapa negocieri de pace reale, presedintele Barack Obama trebuie sa bombardeze regimul, pe cale sa o faca in vara anului 2013, estimeaza acesti diplomati.

Armata SUA este angajata in Siria, dar aviatia americana si combatantii pe care ii sprijina isi concentreaza fortele pentru a lupta impotriva jihadistilor gruparii Statul Islamic, aminteste France Presse.

Multi diplomati americani considera ca Statele Unite trebuie sa faca mai mult pentru a pune capat varsarii de sange in Siria, devastata de cinci ani de razboi civil.

Nu exista niciun indiciu ca presedintele Obama, care va parasi Casa Alba in sapte luni, are in vedere o asemenea schimbare in interventia militara.

Dar John Kirby, dupa ce a repetat laitmotivul diplomatiei americane, ca nu exista o solutie militara la acest conflict, a explicat ca ar fi "imprudent si iresponsabil... sa nu se ia in considerare toate optiunile".