Rusia se teme de "incidente" la centralele nucleare ucrainene care au inceput sa fie alimentate cu combustibil de catre grupul american Westinghouse, a declarat marti un inalt diplomat rus, citat de AFP.

Centrala nucleara de la Zaporizhia, UcrainaFoto: npp.zp.ua

"In prezent, exista indoieli intemeiate cu privire la capacitatea producatorilor straini, inclusiv Westinghouse, de a furniza combustibil care sa functioneze fara incidente in reactoarele de productie sovietica si rusa", a declarat Mihail Ulianov, directorul departamentului pentru controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Afaceri Externe, pentru agentia publica RIA Novosti.

"In trecut, tentativele de a schimba cu combustibil de productie non-rusa in reactoarele pe care noi le-am conceput, inclusiv in centralele ucrainene, au dus in mai multe randuri la esec", a adaugat Ulianov.

In 2014, dupa venirea la putere la Kiev a unui pro-occidental, Ucraina a incheiat un acord cu Westinghouse, filiala americana a grupului japonez Toshiba, pentru a reduce dependenta de resursele ruse. Acordul isi propune sa dezvolte livrarile de combustibil de catre compania americane, limitate pana acum la o singura centrala. Celelalte sunt aprovizionate de monopolul rus TVEL.

In urma unei ceremonii la care au luat parte inalti responsabili americani, desfasurata la jumatatea lunii iunie, combustibilul Westinghouse a inceput sa fie utilizat in centrala Zaporizhia (sud-estul Ucrainei), al carui prim reactor dateaza din 1984 si care acopera peste o cincime din consumul tarii.

Ulianov sustine ca riscurile sunt mai mari decat cele pentru care autoritatile ucrainene au luat masuri de reglementare care prevad recucerea productiei de energie elctrica:

"Este foarte periculos, pentru ca reactoarele nu sunt prevazute pentru o astfel de utilizare", iar riscurile "cresc odata cu posibila prezenta a combustibilului experimental strain".

La sfarsitul lunii mai, conglomeratul nuclear rus Rosatom a afirmat ca a trebuit sa amane plecarea unui convoi de deseuri nucleare din Ucrainei catre Rusia pentru neplata operatorului ucrainean.

Ucraina sovietica a suferit in urma cu 30 de ani, la Cernobil, cel mai grav accident nuclear din istorie.