Consiliul egiptean de stat, cea mai inalta instanta administrativa, a anulat marti retrocedarea catre Arabia Saudita a doua insule din Marea Rosie, contestand posibilitatea de a ceda catre Riad aceste "teritorii egiptene", scrie AFP.

Marea RosieFoto: Google Maps

Cedarea insulelor Tiran si Sanafir, anuntata cu ocazia unei vizite in aprilie a regelui Salman al Arabiei Saudite, a starnit furie pe retelele sociale si manifestatii impotriva regimului presedintelui Abdel Fattah al-Sissi.

Arabia Saudita este unul dintre principalii sustinatori ai regimului lui Sissi, care a reprimat orice opozitie dupa ce l-a destituit in 2013 pe predecesorul sau democratic ales, islamistul Mohamed Morsi, iar Riadul a injectat miliarde de dolari in ajutoare si investitii in economia egipteana, confruntata cu puternice probleme.

Decizia consiliului de stat "anuleaza semnatura reprezentantului guvernului egiptean" privind acordul de demarcatie a frontierelor maritime semnat la inceputul lui aprilie intre cele doua tari aliate, a declarat un magistrat al acestei institutii.

Acordul prevedea cedarea catre Arabia Saudita a insulelor Tiran si Sanafir, situate strategic la intrarea in golful Aqaba.

Aceasta decizie inseamna ca "cele doua teritorii sunt egiptene (...) si nu pot fi cedate", a explicat avocatul Khaled Ali, cel care a depus plangere in fata justitiei egiptene pentru a protesta impotriva acordului.

In fata furiei populatiei, guvernul egiptean a sustinut in repetate randuri ca aceste teritorii apartin Riadului si ca Arabia Saudita a cerut in 1950 Egiptul sa le asigure protectia.

Guvernul poate ataca in apel decizia administrativa.

Manifestatii care au avut loc la Cairo impotriva retrocedarii insulelor au fost reprimate de fortele de securitate.