Cu doua zile ramase pana la refendumul de joi, 23 iunie, pentru ramanerea sau iesirea Marii Britanii din UE, George Soros a avertizat asupra consecintelor dureroase ale unui Brexit. Multimiliardarul a spus pentru The Guardian ca UK se poate trezi intr-o Black Friday daca voteaza pentru iesirea din UE. Ultimele sondaje prezentate de The Telegraph arata ca tabara In (cei care voteaza pentru ramanerea in UE) a luat un avans de 7 puncte in fata taberei Out.

BrexitFoto: AGERPRES
  • Citeste pe HotNews.ro toate informatiile zilei despre campania pentru Brexit

19:50 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spera ca "pragmatismul britanic" sa conduca la o respingere a Brexit-ului.

"Sper ca britanicii sa se lase condusi de pragmatismul lor deoarece este o virtute britanica", a spus acesta, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

18:25 Banca Centrala Europeana este pregatita sa reactioneze la consecintele unui Brexit, a declarat marti seful BCE, Mario Draghi.

BCE este pregatita sa faca fata tuturor evenimentelor neprevazute care vor urma referendumului britanic, a spus acesta, intr-o interventie in fata comisiei pentru afaceri economnice si monetare a Parlamentului European, la Bruxelles.

17:10 Un vot in favoarea Brexitului ar putea avea "repercusiuni economice importante", potrivit sefei bancii centrale americane (Fed), in fata unei comisii a Congresului.

Janet Yellen a declarat ca o "incertitudine considerabila" planeaza asupra perspectivelor economice si ca economia mondiala ramane "vulnerabila".

16:16 Premierul britanic David Cameron a cerut britanicilor sa se gandeasca la "visele copiilor lor" la votul de joi.

Ramanand in UE, "avem ce este mai bun din doua lumi. Ganditi-va la visele si sperantele copiilor vostri", a spus acesta, intr-o declaratie sustinuta in fata biroului sau din Downing Street.

"Daca votam sa iesim, s-a termina", a spus acesta, avertizand ca un Brexit echivaleaza cu un "risc enorm" pentru economia tarii.

16:02Sondaj Survation: Tabara pro- UE pierde usor avansul in fata taberei pro-Brexit (45% - IN / 44% OUT). Noul sondaj a fost realizat telefonic in data de 20 iunie

15:30 Uniunea Europeana trebuie sa se schimba indiferent daca Marea Britanie voteaza sau nu sa ramana in blocul european, crede ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.

"Europa nu este intr-o forma buna", a spus Schaeuble, la o conferinta in Berlin.

Acesta a precizat ca isi doreste ca Marea Britanie sa voteze in favoarea UE, dar, indiferent de rezultat, "nu vom putea merge ca pana acum, altfel oamenii vor spune ca nu au fost intelesi".

"Marea Britanie este o piata importanta pentru economia germana iar un Brexit va provoca daune considerabile", a apreciat el.

14:40 Lira sterlina a atins maximul ultimilor sapte saptamani in raport cu dolarul, pe fondul optimismului legat de un vot in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana, scrie Reuters.

Ora 14.26: Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opozitie, pro-UE), a declarat marti ca "Brexit inseamna un pericol economic" (BBC)

Ora 12.24: Boris Johnson, fost primar al Londrei si principalul avocat al Brexit, a dezavuat posterul controversat al UKIP, care infatiseaza o lunga coada de imigranti (BBC). Posterul a dat apa la moara adevrsarilor Brexit, care au acuzat "otravirea" dezbaterii publice

Ora 12.22: Un fost consilier al lui Cameron il acuza pe premierul britanic ca a mintit cand a promis ca va reduce semnificativ imigratia, desi toate institutiile implicate i-ar fi spus ca e imposibil (sursa: The Sun)

Ora 11.20: David Beckham a anuntat ca voteaza pentru ramanerea in UE (Politico)

Ora 10.49: Cum se pozitioneaza marile ziare britanice? O analiza interesanta facuta de Reuters arata ca pentru ramanerea in UE se pronunta The Times, The Mail On Sunday, Daily Mirror, The Financial Times, The Observer, The Guardian. Cele mai proeminente voci pro-Brexit sunt The Sun, The Sunday Times, The Sunday Telegraph si The Telegraph. Interesant ca imperiul media al lui Rupert Murdoch e impartit: The Times e anti-Brexit in timp ce The Sun e pro-Brexit. Citeste aici toata analiza

Ora 10.11: Elvetienii nu se dezmint si gandesc pe termen lung: tara ar putea vedea pe termen scurt un aflux urias de bani in cazul Brexit, dar se teme de efectele pe termen lung asupra comertului (Politico)

Ora 9.55: The Telegraph isi precizeaza clar pozitia pro-Brexit intr-un editorial publicat pe prima pagina

Ora 9.49: Bursele asiatice au crescut pe fondul optimismului dat de ultimele sondaje, care arata ca britanicii ar urma sa voteze pentru ramanerea in UE (Reuters)

Ora 9.38: Daily Mirror (tabloid influent, anti-Brexit) proiecteaza un dezastru economic pentru Marea Britanie in cazul Brexit. Tabloidul citeaza sefii marilor lanturi de supermarketuri si ai producatorilor de automobile

Ora 9.33: Un sondaj online prezentat de The Sun (tabloid extrem de influent, pro-Brexit) arata ca circa o treime dintre britanici sunt inca nehotarati, cu doar 48 de ore inaintea votului decisiv. Detalii, aici

Ora 9.30: Seful unui dintre cele mai mari sindicate britanice, Unite the Union, scrie intr-un editorial publicat de The Guardian ca iesirea Marii Britanii din UE nu va stopa fluxul de forta de munca ieftina. The Guardian este anti-Brexit

Ora 9.11: Propunere indrazneata a unui respectat ziarist ceh: limba engleza sa devina limba oficiala in Cehia. Motivul? Sanse sporite pentru angajarea pe piata globala a muncii. Cu alte cuvinte: britanicilor, noi va vrem, voi de ce nu ne vreti?

Ora 9.10: George Soros, care a fortat prabusirea lirei sterline in septembrie 1992 in urma unui atac speculativ care l-a transformat intr-o celebritate globala, avertizeaza in The Guardian ca lira se va devaloriza si mai puternic decat acum un sfert de secol in cazul unui Brexit