Socialistul spaniol Pedro Sanchez a afirmat luni ca nu ii va sustine nici pe conservatorii din Partidul Popular (PP), nici pe candidatul coalitiei de stanga Unidos Podemos, Pablo Iglesias, dupa alegerile de duminica, in timp ce numai o coalitie a stangii ar putea alunga dreapta de la putere, comenteaza AFP, citata de Agerpres

"Nu vom sustine un guvern al Partidului Popular (conservator), iar (Pablo) Iglesias nu va fi presedinte al guvernului", a declarat Pedro Sanchez la postul de radio Onda Cero.

"Spaniolii nu trebuie sa aleaga intre ce e rau si ce este mai rau", a adaugat el.

Aceasta declaratie a liderului Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a fost facuta cu mai putin de o saptamana inaintea parlamentarelor.

Majoritatea sondajelor arata ca, la sfarsitul saptamanii, coalitia Unidos Podemos (Uniti putem) - formata din stanga radicala Podemos si formatiunea ecologist-comunista Izquierda Unida (Stanga Unita) - va depasi PSOE in numar de voturi si, fara indoiala, de parlamentari.

Daca Unidos Podemos ar obtine sprijinul PSOE, ar fi posibil un guvern de stanga, pentru a inlocui guvernul conservator condus de Mariano Rajoy.

Luni, Pedro Sanchez a parut sa inchida aceasta usa, cel putin pentru cazul in care acest executiv ar fi condus de Pablo Iglesias.

"Nu vom sustine un guvern care incalca suveranitatea nationala", a spus el, referindu-se la programul Podemos, favorabil unui referendum privind autodeterminarea in Catalonia, regiune condusa de separatisti.

"Nu vom sustine niciun guvern care contesta viabilitatea economica si sociala" a tarii, a adaugat liderul PSOE, avertizand ca Pablo Iglesias "pune in pericol relansarea economica" a Spaniei, iesita in 2014 dintr-o profunda criza.

"Este important sa avem un partid socialist puternic... intre extremele Rajoy si Iglesias", a adaugat el.

Pedro Sanchez nu a precizat insa daca PSOE se va abtine cu prilejul unui vot de investitura, pentru a lasa Partidul Popular sa guverneze, in cazul in care va iesi pe primul loc, asa cum indica sondajele.

Cu un parlament fragmentat intre patru mari forte politice "conservatorii, Unidos Podemos, socialistii si liberalii din Ciudadanos", o alianta este absolut necesara pentru formarea unui guvern.

De altfel, spaniolii sunt chemati din nou la urma duminica in lipsa unui acord politic intre partide, la sase luni de la alegerile legislative din 20 decembrie.