Secretarul american al apararii, Ashton Carter, s-a intalnit pentru prima data, luni, la Pentagon, cu noul si controversatul ministru israelian al apararii, Avigdor Lieberman, potrivit Pentagonului care o oferit putine detalii legate de vizita, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Au avut o conversatie buna", s-a rezumat sa precizeze un oficial american prezent la discutiile dintre cei doi ministri.

Este prima vizita in strainatate efectuata de Avigdor Lieberman de la investirea sa, pe 30 mai, in importanta functie de ministru al apararii.

Numirea lui Avigdor Lieberman, cunoscut pentru pozitiile sale anti-arabe si retorica belicoasa, a ridicat semne de intrebare in randul comunitatii internationale in legatura cu o eventuala inasprire a politicii fata de palestinieni.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, a exprimat ingrijorarea americana.

In Statele Unite, Avigdor Lieberman va asista printre altele la iesirea de pe banda de asamblare, la Fort Worth (Texas), a primelor doua avioane de vanatoare multirol F-35 destinate Israelului.

Pana in prezent, Israelul a comandat 33 de aparate F-35 si va fi singura tara din Orientul Mijlociu care va beneficia de acest avion, aflat pe punct de a intra in dotarea armatei americane.

La Dallas (Texas), Avigdor Lieberman va vizita o linie de productie a producatorului de arme israelian Elbit Systems, care furnizeaza casca ultramoderna a pilotilor de pe F-35 in asociere cu producatorul american Rockwell Collins.

Potrivit comunicatului oficial al Pentagonului, Ashton Carter si Avigdor Lieberman au reafirmat luni "taria relatiei de aparare dintre Israel si Statele Unite, precum si angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea Israelului".

De asemenea, cei doi ministri au "discutat despre provocarile pentru securitatea regionala din Orientul Mijlociu si despre diferite aspecte ale cooperarii in domeniul apararii".

Israelul si Statele Unite poarta in momentul de fata aspre negocieri privind un nou ajutor militar american pentru zece ani, in continuarea celui care expira in 2018 si are o valoare de peste trei miliarde de dolari anual.