Virginia Raggi, candidata din partea Miscarii 5 Stele, creata de umoristul Beppe Grillo a fost aleasa primar al Romei in urma alegerilor de duminica. Ea devine prima femeie primar al orasului dupa ce a invins pe contracandidatul sau, Robert Giachetti din Partidului Democrat (PD) al premierului Matteo Renzi.

Raggi, o avocata in varsta de 37 de ani a castigat 67,2% din voturi potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a 80% voturi. Vorbind presei dupa aflarea rezultatelor, Raggi a spus ca este "un moment istoric fundamental care marcheaza un punct de cotitura: Pentru prima data, Roma are un primar femeie, intr-un moment in care egalitatea de sanse este inca o himera".

Femeia a promis sa "restabileasca legalitatea si transparenta institutiilor, dupa 20 de ani de proasta guvernare".

Pe noul primar al Romei il asteapta un oras cu datorii de peste 13 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat bugetul sau anual.

Si la Torino, o alta candidata de putin timp in politica, tot din partea Miscarii 5 Stele a castigat primaria. Chiara Appendino, in varsta de 31 de ani l-a detronat cu 54% pe primarul cu experienta Piero Fassino, un cunoscut lider PD.