Peste 50.000 de japonezi au manifestat pe insula Okinawa (sudul Japoniei) impotriva prezentei bazelor militare americane si a recentelor incidente in care au fost implicati militari americani, anunta agentia EFE, citata de Agerpres. Protestul a fost convocat dupa violarea si asasinarea in aprilie a unei tinere nipone de catre un fost puscas marin, cel mai grav incident din regiune din ultima vreme in care au fost implicati militari americani si care a dus la o tot mai mare respingere de catre localnici a prezentei militare americane.

Protest in JaponiaFoto: Captura Youtube.com

Manifestatia, sustinuta de majoritatea filialelor locale ale partidelor politice si de catre organizatiile cetatenesti, a inceput duminica la ora locala 14:00 (04:00 GMT) intr-un parc din localitatea Naha. Protestatarii au afisat pancarte pe care scria "Fara baze ale SUA" si au strigat "Afara cu puscasii", a informat postul de stat NHK.

Este vorba despre una dintre cele mai ample manifestatii impotriva prezentei militare americane in acest arhipelag din sudul Japoniei, din octombrie 1995, cand circa 85.000 de persoane au protestat dupa violarea unei fetite de 12 ani de catre trei militari americani, au relatat mass media nipone.

Politicienii si organizatiile participante, printre care si guvernatorul prefecturii, Takeshi Onaga, au semnat un manifest prin care au cerut retragerea tuturor bazelor americane din Okinawa, unde se afla majoritatea instalatiilor militare ale SUA in tara asiatica. In text se mai solicita revizuirea acordului semnat in 1960 intre Japonia si SUA care reglementeaza jurisprudenta asupra acestor baze si a personalului aferent si care prevede ca suspectii de delicte pe teritoriul nipon sa raspunda in fata justitiei americane.

Totodata, participantii au cerut Casei Albe sa-si ceara scuze familiei tinerei ucise si tuturor locuitorilor din Okinawa. De altfel, familia fetei a participat la protest. Nu doar la Naha au avut loc proteste, ci si in fata cladirii Dietei (Parlamentul) din Tokyo si a mai multor baze americane din Okinawa, insa in acest ultim caz politia a intervenit pentru a-i imprastia pe manifestanti.

La 20 mai, un fost militar american care lucra la baza Kadena a fost retinut pentru violarea si asasinarea unei localnice de 20 de ani. In martie, un puscas marin a fost arestat dupa ce a violat o turista nipona la Naha, iar o femeie din armata americana a fost retinuta in iunie in aceeasi localitate din cauza ca a condus beata si a provocat un accident.

Dupa toate aceste incidente, SUA le-au interzis tuturor militarilor americani din Okinawa sa-si mai paraseasca bazele incepand cu orele 22:00 si sa mai consume alcool in afara bazelor, in timp ce autoritatile nipone au trimis patrule speciale pentru a supraveghea zonele din apropierea bazelor militare si barurile de noapte.

In Okinawa sunt stationati mai mult de jumatate din cei aproximativ 47.000 de militari pe care Washingtonul ii mentine in Japonia.