Gruparea jihadista Boko Haram a ucis 24 de persoane intr-un atac comis asupra unei multumi adunate la o ceremonie funerara in apropiere de orasul Gulak, in nordul-estul Nigeriei, dar si sapte politisti intr-un sat din Niger intr-un atac asupra unei delegatii de ministri, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Atacul din Nigeria s-a produs joi seara in satul Kuda, unde jihadistii Boko Haram "au ucis 24 de persoane si au ranit alte cateva", a spus Maina Ulamaru, fost conducator al unei localitati vecine.

Purtatorul de cuvant al politiei din statul Adamawa a confirmat acest atac, intr-o declaratie transmisa de la Yola, capitala statului, aflata la o distanta de peste 250 de km.

El a oferit un bilant mai redus, de 18 morti si "numerosi raniti".

Potrivit lui Ularamu, victimele asistau la o ceremonie funerara in onoarea unui lider local.

Atacatorii "au venit pe motocicleta si au deschis focul asupra multimii, omorand 24 de persoane. Majoritatea victimelor erau femei. Ei au furat rezervele de hrana, au ars casele, apoi au plecat aproape o ora mai tarziu", a povestit el.

Orasul "Gulak a fost eliberat de sub controlul Boko Haram, insa (combatantii) locuiesc in continuare in satele din imprejurimi. Ei comit atacuri in special pentru a face rost de mancare", a explicat Ularamu.

"Oamenii din comunitatea noastra si-au parasit locuintele pentru a fugi de atacurile Boko Haram, insa acum se intorc, pentru ca nu pot locui in tabere", a continuat el. "Ei se confrunta din nou cu Boko Haram, care lanseaza atacuri nocturne, omoara oameni si fura hrana", a mai spus Ularamu.

De sapte ani, insurectia Boko Haram a facut peste 20.000 de morti si a dus la stramutarea a 2,6 milioane de persoane in Nigeria.

In Niger, armata a anuntat vineri ca presupusi militanti ai Boko Haram au atac un sat in timpul unei vizite a unor ministri, omorand sapte politisti si ranind alti 12.

Atacul a avut loc joi intr-un sat din regiunea Diffa care gazduieste persoane stramutate si refugiati, care au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din cauza insurgentilor islamisti, au spus oficiali. Ministrii nu au fost raniti.