Barbatul arestat imediat dupa uciderea deputatei britanice Jo Cox este descris de vecinii sai drept un "singuratic" si un barbat politicos, dar trecutul sau indica legaturi cu mediile extremei drepte si faptul ca a suferit de tulburari mintale, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politia a confirmat ca un barbat de 52 de ani a fost retinut dupa crima din Birstall, in nordul Angliei. Potrivit presei britanice, este vorba de Thomas Mair, care locuieste in localitatea cu 16.000 de locuitori de 40 de ani.

"Era foarte discret, inchis. Era politicos, nu bea, nu lua droguri", a declarat vecinul sau, Stephen Lees.

Un alt vecin, David Pickles, a confirmat si el ca era "un singuratic dar nu pot sa spun ca nu era simpatic".

O descriere care contrasteaza cu atacul salbatic asupra victimei sale, Jo Cox. Potrivit mai multor martori, agresorul a tras de trei ori in aceasta, inainte de a o injunghia de mai multe ori cand zacea la pamant, plina de sange.

"Nu inteleg, pur si simplu nu inteleg", a declarat pentru Daily Mail mama sa, Mary, in varsta de 69 de ani.

Nici fratele sau nu intelege ce s-a intampla: Nici acum nu imi vine sa cred. Fratele meu nu era violent si nu era un fan al politicii. A avut antecedente de tulburari mentale dar a cautat sprijin", a spus pentru The Sun Scott Mair.

Se spala "pana la sange"

Chiar suspectul a evocat problemele sale mentale in cadrul unui interviu acordat in 2010 cotidianului local, Huddersfield Examiner.

Ziarul explica faptul ca acesta a devenit un voluntar in parcul Oakwell Ball din Birstall dupa ce a fost tratat in centrul Pathways. "Pot sa spun sincer ca mi-a facut mult mai bine decat toate terapiile si medicamentele din lume", declara el atunci.

Dar Thomas Mair avea legaturi cu mediul neonazist. Potrivit Southern Poverty Law Center, un grup american de aparare a drepturilor civice, era un "partizan devotat" al Aliantei Nationale, o grupare neonazista din Statele Unite.

The Telegraph scrie ca barbatul ar fi cumparat in 1999 o carte de pe internet despre cum se poate fabrica un pistol artizanal, dar si o lucrare despre producerea de munitie.

Thomas Mair, prezentat in presa intr-o fotografie cu haina militara si sapca alba, ar fi cheltuit peste 620 de dolari (550 euro) pentru activitati ale acestui grup care pledeaza pentru crearea unei tari populate exclusiv de albi si pentru eradicarea poporului evreu.

Barbatul, care traia singur de 20 de ani, era abonat la revista sud-africana S. A. Patriot care este publicata de gruparea pro-apartheid White Rhino Club, potrivit Daily Telegraph.

Un mesaj datand din 2006 si publicat pe un blog apartinand acestui grup a carui linie editoriala este impotriva multiculturalismului arata ca Thomas Mair era unul dintre primii abonati.

Fratele sau vitreg Duane St Louis a explicat pentru tabloidul The Sun ca era obsedat de igiena personala. "Se spala tot timpul".

"Stiu ca suferea de tulburare obsesiv compulsiva. Se spala pe maini cu un burete de vase pana ii dadea sangele", a afirmat Stephen Lees.

Potrivit altor vecini, acesta ajuta si la biblioteca in proximitatea careia deputata a fost ucisa.