Guvernul bolivian si-a exprimat indignarea joi fata de propunerea miliardarului american Bill Gates de a oferi cate 100.000 de pui tarilor in curs de dezvoltare cu scopul de a lupta impotriva saraciei, informeaza AFP, citata de Agerpres.

'Consider acest gest grosier pentru ca din nefericire anumite persoane, mai ales cele din imperiul SUA, continua sa ne considere cersetori. Noi nu depindem de pui, am progresat mult', a declarat jurnalistilor ministrul dezvoltarii rurale, Cesar Cocarico, adaugand: 'Poporul nostru este demn si stie sa munceasca'.

Fondatorul Microsoft, omul cel mai bogat din lume, a indicat saptamana trecuta ca fundatia sa 'Bill si Melinda Gates' s-a asociat ONG-ului Heifer International pentru a dona cate 100.000 de pui mai multor zeci de tari in curs de dezvoltare. 'Mi se pare destul de evident ca oricine traieste in extrema saracie este mai favorizat daca are pui', a asigurat filantropul, posesor al unei averi de 75 de miliarde de dolari.

Acest gen de oferta 'ne percepe in continuare ca tari din lumea a treia, vrednice de mila, si acest punct de vedere merita ca populatia sa protesteze in mod generalizat' impotriva lui, a estimat ministrul bolivian pentru a justifica alegerea Boliviei de a refuza acesti pui. Economia Boliviei a cunoscut o puternica crestere dupa sosirea la putere a presedintelui socialist Evo Morales, primul conducator de origine indigena al tarii, care a nationalizat industria petroliera in 2006.

Dar tara sud-americana ramane una dintre cele mai sarace din lume, cu aproape 40 % din populatia sa traind sub pragul de saracie, potrivit Bancii Mondiale.