Jo Cox, o deputata laburista pro-UE in varsta de 41 de ani, a fost ucisa joi, dupa ce a fost impuscata si injunghiata, o crima care a antrenat imediat suspendarea campaniei pentru referendumul privind mentinerea sau nu a Marii Britanii in Uniunea Europeana, scrie AFP. Agresorul ar fi strigat "Britain first", numele unui partid extremist si un slogan folosit si de unii adepti ai iesirii Marii Britanii din UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

In cursul serii, politia a anuntat ca Jo Cox a murit. "Regret sa va anunt ca a murit in urma ranilor", a spus seful politiei locale, Dee Collins, intr-o conferinta de presa.

UPDATE: 07.40Presupusul ucigas al deputatei laburiste britanice pro-UE era un "sustinator fervent" al unui grup neonazist cu sediul in Statele Unite, a informat joi un grup de aparare a drepturilor civile, scrie AFP.

Ce se stie pana in acest moment

  • Atacul s-a produs in apropierea bibliotecii municipale din Birstall, un oras din nordul Angliei. Politia a fost alertata la ora 11,53 GMT.
  • Agentia Press Association (PA) afirma ca deputata a fost agresata de un barbat care purta o sapca alba de baseball si avea o arma ascunsa intro geanta.
  • Intre barbat si femeie ar fi avut o lupta, inainte ca acesta sa traga. Un alt barbat ar fi incercat sa intervina.
  • Un martor citat de BBC vorbeste despre trei focuri de arma, dintre care unul la nivelul capului, si afirma ca deputata a fost si injunghiata.
  • Agresorul ar fi strigat "Britain first".
  • Partidul "Britain First", creat de fosti membri ai partidului de extrema dreapta English Defense League, EDL, afirma ca nu este implicat in atac.
  • Un alt barbat de 77 de ani fost ranit, potrivit politiei, dar viata sa nu este in pericol.
  • Un barbat de 52 de ani, identificat de presa ca fiind Tommy Mair, a fost arestat rapid in apropierea locului atacului. Politia a precizat ca nu cauta pentru moment alte persoane legate de crima si a evocat un "incident izolat".
  • Locuitorii din Birstall l-au descris pe barbat ca fiind un barbat "calm", "solitar, care se ocupa de gradinarit

Campania a fost suspendata

Anuntul mortii deputatei a antrenat stoparea campaniei pentru referendumul privind Brexitul, dominata in ultimele zile de avansul partizanilor parasirii UE.

Impactul asupra campaniei va depinde de ancheta politiei, care va trebui sa determine eventualul caracter politic al agresiunii.

-------------------------------

Politia a confirmat initial, intr-un comunicat, ca o femeie de 40 de ani a fost grav ranita si este intr-o stara critica, dar fara a-i dezvalui identitatea.

In conditiile in care campania pentru referendumul privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana face ravagii, cu sapte zile inainte de scrutin, agresorul ar fi strigat "Britain first", potrivit unui martor citat de televiziunea Sky News.

Deputata laburista pro-europeana din circmuscriptia Batley si Spen (West Yorkshire) a fost impuscata inainte de a se prabusi, potrivit unui alt martor citat de agentia Press Association.

Aleasa in 2015, aceasta mama de doi copii ar fi fost si injughiata, arata televiziunea Channel 4 News.

Atacul s-a produs in imediata apropiere a bibliotecii municipale din Birstall, unde deputata se intalnea in mod regulat cu alegatorii sai.

Potrivit BBC, deputata a fost transportata intr-un spital din Leeds. Ea fusese aleasa la ultimele alegeri legislative, in 2015.

Hithem Ben Abdallah, un martor ocular care era intr-o cafenea din apropiere, a povestit ca a auzit tipete si a iesit afara.

"Era un tip foarte curajos care incerca sa controloze un alt barbat cu o sapca alba de baseball care brusc a scos o arma dintr-o geanta".